Belföld

Vége az újraszámlálásnak Győrben: még nagyobb lett az előnye a győztes Pintér Bencének

A szerző felvétele
A szerző felvétele
A szavazatok hét választókörben történő ismételt átnézését Dézsi Csaba András, az észak-dunántúli megyeszékhely fideszes polgármestere kérte, aki alulmaradt kihívójával Pintér Bencével szemben. A vártnál hamarabb véget ért a procedúra, és a kezdeményező fél helyett a már korábban kihirdetett győztes örülhetett.

Hétfőn délelőtt 9 órakor a Győr-Moson Sopron Vármegyei Területi Választási Bizottság a győri megyeházán megkezdte a helyi polgármester-választáson hét szavazókörben leadott szavazatok újraszámolását.

A hét választókör szavazatainak újraszámolása után 445 szavazattal nyert a Pintér Bence az eredeti 440 helyett. Pintér eggyel többet kapott, Dézsi Csaba András négyet veszített, így jött ki az eredmény, melyről választókörönként tájékoztatták a szavazást figyelő és videózó TSZVE-aktivisták az összegyűlt érdeklődőket.

Mester László, a területi választási bizottság elnöke 12 óra 45 perckor hirdette ki az újraszámlálás hivatalos eredményét: eszerint

  • Pintér Bence 18 298,
  • Dézsi Csaba András pedig 17 853 szavazatot kapott.

Amint arról beszámoltunk, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben, a Momentum, az LMP, valamint a helyi MSZP támogatásával induló Pintér Bence a június 9-i önkormányzati választáson a voksok 31,15 százalékával, 18 ezer 297 szavazattal legyőzte a 30,4 százalékkal záró,17 ezer 857 szavazatig jutó Dézsit Csaba András fideszes városvezetőt. A kormánypárti polgármester viszont ezután újraszámlálást kért. A választáson alulmaradt Dézsi beadványa szerint hét szavazókörben  történhetett olyan jogsértés, amely indokolja az újraszámolást.

Bár a területi választási bizottság elnöke, Mester László az összes szavazat újraszámlálását javasolta, végül a bizottság négy igen szavazattal egy ellenében csak a beadványban megjelölt hét szavazókörben rendelte el az újraszámlálást. Hétfőn reggel fél 9-kor Pintér Bence hívei gyülekeztek a megyeháza előtt, ahol a múlt héten megválasztott polgármester is megjelent. Az érdeklődőket beengedték a nagyterembe, annak ajtajából kísérhették figyelemmel a bent zajló újraszámlálást.

Ez a 13-as szavazókör voksainak számlálásával kezdődött meg. Fél tízkor Kósa Roland, a TSZVE kompenzációs listájáról a közgyűlésbe bejutott jelöltje úgy tájékoztatta a jelenlévőket: a 13-as szavazókörben a bizottság nem talált eltérést. Még tíz óra előtt befejeződött a 16-os szavazókör voksainak újraszámolása is, ott sem találtak eltérést az eredeti eredményhez képest.

Az újraszámlálás a korábban vártnál jóval hamarabb befejeződött mind a hét szavazókörben, sőt, már a végeredmény hivatalos kihirdetése is megtörtént, azaz megerősítették Pintér Bence győzelmét.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik