Belföld europoli

Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését kéri az Európai Parlamenttől a Fővárosi Törvényszék

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

Pénteken délután 13 órakor a magyar rendőrség illetékesei eltávolították Ilaria Salis lábáról az elektromos nyomkövetőt, ami azt jelenti, hogy a nő szabadon távozhat az országból – írja a La Repubblica alapján a Telex.

Ilraia Salis olasz nemztetiségű, foglalkozását tekintve tanár, a nyilvánosság viszont azért ismeri a nevét, mert a magyar hatóságok vádja szerint a szervezője és aktív résztvevője volt 2023 februárjában Budapesten elkövetett antifasiszta támadásoknak a Kitörés napja idején. A vád szerint az aktivista társaival több embert megtámadt az utcán, és súlyosan bántalmazott. Miután letartóztatták, Magyarországon tartották fogva, ami az elmúlt hónapokban az olasz belpolitikában is forró téma lett. Az olasz közvélemény rossz szemmel nézte a fogvatartás körülményeit, beleértve azt, hogy Salist vezetőszáron, megbilincselt kezekkel és lábakkal vezették a bíróság elé. Míg Magyarországon ezek a gyakorlatok bevettnek számítanak, Olaszországban nem, ezzel magyarázható a felháborodás.

Salis ügyében az ország miniszterelnöke, Giorgia Meloni Orbán Viktorral is tárgyalt, márciusban azonban a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy Magyarországon marad börtönben az aktivista. A megoldást végül az jelentette, hogy egyrészt családja letette érte a 16 millió forintos óvadékot, másrészt az olasz zöldpárt listavezetőként indította el az európai parlamenti választáson, ahol aztán mandátumot is szerzett, így fel kell függeszteni az ellene folyó eljárást.

A történetnek ezzel viszont nincs vége, mivel néhány órával a szabadulás után a Fővárosi Törvényszék közölte, hogy az Európai Parlamentnél indítványozzák Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik