Belföld

Számos nő, több helyszínen vett részt a hétvégi antifasiszta támadásokban

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Sajtótájékoztatót tartott a BRFK a szombati, kitörés napi viperás támadásokkal kapcsolatban. Az MTI azt írja, hogy két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt vettek őrizetbe a viperákkál, boxerekkel és más eszközökkel támadó banda tagjai közül.

Nyerges Béla alezredes, a BRFK nyomozó főosztályának osztályvezetője elmondta, hogy adataik szerint az elkövetők négy támadást hajtottak végre a napokban Budapesten, ezeknek nyolc sértettjük van, vannak közöttük olyanok is, akik súlyosan megsérültek.

  • A Telex  azt írta, hogy az első eset február 9-én történt a Fővám téren, itt három lengyel állampolgárt, járókelőt váratlanul megtámadott 7-8 fő, és különböző eszközökkel (például viperával) ütlegelni kezdték őket. Az elkövetők elfutottak, a járókelők közül többeknek is csontja tört.
  • Egy nappal később Gazdagréten támadott meg viperával és gázspray-vel egy nyolcfős banda egy military ruházatban lévő férfit, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
  • Ugyanezen az éjjelen egy párra is rátámad egy ötfős társaság a belvárosban.
  • Egy nappal később pedig a Mikó utcában támadtak gyalogosokra. A nyolc áldozatból  három súlyos sérüléseket szenvedett

A BRFK több tucat rendőrrel dolgozott az ügy felderítésén, és arra jutottak, hogy a megtámadottak ruháiban volt hasonlóság, terepmintás ruhadarabokat, fekete ruhákat, bakancsot viseltek, esetleg bomberdzsekit. „Jobboldali beállítottságúnak tűnhettek” – mondta Nyerges.

Három esetben nem volt dialógus a támadók és az elkövetők között, egyedül a Gazdagréti téren kérdezték meg a megvert férfit még a támadás előtt, hogy a kitörés napjára megy-e, amire mondta, hogy nem oda, hanem dolgozni megy.

A rendőrség arra jutott, hogy hét-nyolc ember követte el a támadásokat, de a társaságnak vélhetőleg tíz-tizenöt tagja lehet, a többiek azonosítása, felkutatása még tart, ehhez a külföldi társhatóságokkal és a magyar titkosszolgálatokkal is felvette a kapcsolatot a magyar rendőrség.

Szombaton elfogták az elkövetők egy részét az I. kerületben. Az ekkor elfogott három személy közül kettő német, egy olasz állampolgár volt. A holmijuk között volt gázspray, speciális kesztyű, további támadásokra készülhettek.

Elfogtak egy magyar nőt is, aki a rendőrség szerint bevallotta, hogy baloldali érzelmű. Nyerges szerint feltűnő volt, hogy nagy számban vettek részt nők a támadásokban. Az elfogott támadók tagadják tetteiket, és nem működnek együtt a rendőrséggel, nem válaszolnak alapvető kérdésekre sem.

Még aznap került fel az internetre több olyan videó, amelyeken a budapesti Gazdagréten nyolc ember hátulról viperával megtámad, leüt, majd paprikaspray-vel lefúj egy férfit. Radikális portálok szerint a támadók többségében német antifasiszták voltak, akik szélsőjobboldali megemlékezőnek nézték a férfit. 

Az eset alig közvetlenül azelőtt történt, hogy szombaton szélsőjobboldali szervezetek és az antifasiszta mozgalom tagjai felsorakoztak egymással szemben a budai Vár aljában. Az alkalmat február 11., a magyar és német katonák 1945-ös kitörési kísérletének emléknapja adta, ami a hungarista mozgalom fontos megemlékezése; ilyenkor a nemzetközi szélsőjobboldal és az antifasiszta mozgalom tagjai egyaránt Budapestnek veszik az irányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik