Belföld

Orbán Viktor tavaly 70 milliós jövedelmet vallott be

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Rogán Antal ennek a többszörösét.

Az adóalap, illetve az az után fizetett személyi jövedelemadó ismerhető meg, ha a kormany.hu oldalán a közérdekű dokumentumok között valaki rákeres arra, hogy „szja”. Az szja-bevallásból nyilvános adatok alapján a Telex azt írja, hogy Orbán Viktor 70 millió forintos jövedelmet vallott be. A korábbi évek adataival összevetve (2022-ben 47 millió, előtte 31, 28, illetve 26 millió) elégedett lehet infláció fölött emelt fizetésével, de politikai igazgatója, Orbán Balázs nála is többet keresett, 78 millió volt az éves adóalapja.

Tavaly Orbán Viktor helyettese, Semjén Zsolt, illetve Gulyás Gergely egyaránt 54 milliót vitt haza, míg Szijjártó Péter kicsit többet, 57 milliót. A hónap végén leköszönő Csák János 67 milliót vallott be, plusz külön adózó jövedelemként 8 milliót. Kevesebbet keresett Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Pintér Sándor (37, illetve 36 millió), de náluk külön adózó jövedelemként volt még 112, illetve 11 millió forint. A propagandaminiszter bevallásában 252 millió forint szerepel, ami havi 21 milliót jelent, Rogán Antal mégsem lehet elégedett: tavaly és tavalyelőtt még 425, illetve 446 milliót vitt haza.

Magyarországon az átlagjövedelem növekedésével együtt emelkedik automatikusan a politikusok fizetése (különböző szorzókkal), ám a kormányfő – az átlagmagyaroktól eltérően – többet keres uniós kollégái átlagnál. Ez akkor derült ki, amikor az Euronews tavaly összevetette az uniós tagországok kormányfőinek keresetét.

Magyarországon a legnagyobb a különbség az életszínvonal és a miniszterelnök keresete között, egyik európai keres sem keres olyan sokat az országa átlagbéréhez képest, mint Orbán Viktor, aki immár 6,3 millió forintot visz haza havonta. Olaf Scholz német kancellár fizetése ugyan kétszerese Orbán Viktorénak, a német átlagfizetés a háromszorosa a magyarénak, vagyis a különbség arányaiban jóval kisebb az ország vezetőjének fizetése és az átlagbér között.

Kapcsolódó
Az európai kormányfők közül Orbán Viktor keres a legjobban az átlagbéréhez képest
Magyarországon a legnagyobb a különbség az életszínvonal és a miniszterelnök keresete között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik