Nagyvilág

Euronews: Orbán Viktor jobban keres sok uniós kormányfőnél

Varga Jennifel / 24.hu
Varga Jennifel / 24.hu
A kormányfő – az átlagmagyaroktól eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Az Euronews összevetette az uniós tagországok kormányfőinek keresetét. Azt írták Orbán Viktornak nincs oka panaszra. Az uniós miniszterelnöki fizetéseknél a tavalyi (kormányzati forrásokból, sajtóértesülésekből származó) adatokat vették figyelembe, a helyi valutában felvett béreket napi árfolyamon mutatták ki forintban, az eurót 400 forintos árfolyamon számolták.

Arra jutottak, hogy az uniós tagországok miniszterelnökeinek bruttó éves átlagfizetése 2022-ben 52,7 millió forint volt, míg Orbán Viktoré (havi 4,9 millióval számolva) 58,8 millió forint, vagyis a kormányfő – a magyar átlagkeresetektől eltérően – többet keresett az uniós átlagnál.

Az Euronews kimutatása szerint az Európai Unió legjobban fizetett kabinetvezetője Olaf Scholz. A német kancellár csaknem 145 millió forintos bruttó fizetésénél azonban meglepőbb, hogy a Magyarországnál négyszer népesebb Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki egy év alatt csak valamivel több mint húszmillió forintot keresett.

Az Euronews felidézi azt is, hogy az rtl.hu számítása szerint idén Orbán Viktor bruttó 857 ezer forintos fizetésemelésre számíthat, havi nettó keresete eléri majd a csaknem négymillió forintot, durván tízezer eurót.

Kapcsolódó
Hiába voltak jelentős emelések, nyoma sincs a magyar bérfelzárkózásnak
Sem a minimálbérnél, sem az átlagkeresetnél nem látszik, hogy behoznánk a lemaradásunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik