Belföld

Nyolc év börtönt kértek egy kecskeméti jogászra, aki 380 millióval húzta le a bedőlt hiteles ügyfeleit

Jogosulatlan pénzügyi tevékenység, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt állítja bíróság elé a Kecskeméti Járási Ügyészség azt a jogászt, aki 36 ügyfelét 380 millió forinttal károsította meg azáltal, hogy ellopta a bedőlt hiteleik rendezésére átvett összegeket.

Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy nyolc év börtönt kértek a jogászra előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

A magát internetes oldalakon hirdető, jogász végzettségű kecskeméti férfi felfüggesztett börtönbüntetések próbaideje alatt, 2017 és 2023 nyara között a Magyar Nemzeti Bank engedélye nélkül végzett pénzügyi szolgáltatást az ügyfeleinek. Ez idő alatt több mint háromezer ügyfélnek vállalta, hogy bedőlt hiteleik ügyében közvetítőként eljár a bankoknál, amelyért egyösszegű díjazás mellett sikerdíjra is igényt tartott.

A vádlott a hozzá forduló és őt megbízó adósoktól kifejezetten a tartozásuk rendezése céljából több esetben pénzt is vett át. Az ügyfelektől készpénzben kapott vagy bankszámlára átutalt összegeket azonban a férfi nem az adósságok rendezésére, hanem saját maga, illetve a cégei által felhalmozott tartozások kiegyenlítésére fordította vagy elköltötte.

Azért, hogy cselekményét leplezze, hamis banki átutalási bizonylatokkal és szerződésekkel próbálta igazolni a sértettek felé, hogy pénzüket a célnak megfelelően használta fel. A közlemény szerint a jogász négy év alatt 36 ügyfelét 380 millió forinttal károsította meg.

A  férfinak felelnie kell amiatt is, hogy 2023 augusztusában a cége bankszámláját átengedte egy magát banki ügyintézőnek kiadó csalónak, aki a bűnös úton megszerzett pénzt a vádlott bankszámlájára utaltatta. A vádlott az első alkalommal jóváírt csaknem 4 millió forintot készpénzben felvette és átadta megbízójának. A számlájára ezután érkezett 7 millió forinttal azonban nem számolt el az ismeretlen bűntársa felé.

A vádlott felhalmozott tartozásai miatt, a folyamatosan érkező sértetti panaszok nyomására feljelentette magát a rendőrségen. Az ügyész elmondta még, hogy a férfi beismerte a tettét a nyomozati szakban.

Az ügyészség nyolc év börtönt kért a jogászra előkészítő ülésen történő beismerés esetére azzal, hogy a korábbi büntetését is utólag végre kell hajtani. A letartóztatásban lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik