Belföld

A fideszes romák több mint kétharmadot szereztek, a roma önkormányzat elnökhelyettese szerint csalássorozat történhetett

Szajki Bálint / 24.hu
Orbán Viktor miniszterelnök a Várkertben tartotta évértékelő beszédét, ahova a sajtónak nem biztosítottak belépést. Érkező vendégek a Várkert Bazár előtt 2024. február 17-én.
Szajki Bálint / 24.hu
Orbán Viktor miniszterelnök a Várkertben tartotta évértékelő beszédét, ahova a sajtónak nem biztosítottak belépést. Érkező vendégek a Várkert Bazár előtt 2024. február 17-én.

Az országos roma nemzetiségi választáson a cigány nemzetiségi politikát korábban ledomináló fideszes Farkas Flórián-féle Lungo Drom egy belharc után nem indult el, és csak két szervezet tudott listát állítani. A szavazás során végül a hatalom támogatását élvező Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) majdnem háromnegyedes arányban tarolt, Sztojka Attila – kiemelt képünkön –romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő vezetésével – írja a Népszava.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján a kedd esti 98 százalékos feldolgozottság mellett a több mint több mint 96 ezer érvényes szavazatból

  • a CiKöSz 71 ezer 700-at kapott (74,5 százalék)
  •  a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) borsodi szervezete 24 ezer 500-at (25,5 százalék).

A kormánypárti CiKöSz így 35 mandátumot szerzett a 47 fős Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ) az RPM 12 képviselői helyével szemben.

A feldolgozott 120 ezer szavazatból mintegy 24 ezer érvénytelen volt, ami feltűnően soknak tűnik. Korábban a 24.hu is megírta, hogy a listaállításhoz szükséges ajánlások gyűjtésekor is sok probléma volt, és az NVI az aláírások mintegy harmadát elutasította. Ez nagy szerepet játszott abban, hogy csak az említett két szervezet tudott elindulni országosan.

A szavazás során Balogh Miklós ORÖ-képviselő levideózta azt, hogy

az egyik hajdúböszörményi körzetben a névjegyzékben szereplő romák egyszerűen nem kaptak olyan szavazólapot, amelyen a helyi roma nemzetiségi önkormányzat összetételéről dönthettek volna.

Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese a napilapnak azt mondta, hogy a roma választási folyamat „csalások sorozata” volt. Elsősorban is a listaállításkor adódtak gondok, ami miatt olyan szervezetek estek el az országos indulás lehetőségétől, amelyeknek a támogatottságuk alapján helyük lenne az ORÖ-ben.

Ugyanis a roma politikai szervezetek az ajánlásgyűjtés közben nem voltak tisztában azzal, hogy nem kizárólag azoknak kell szerepelniük a nemzetiségi névjegyzékben, akik ajánlóként aláírják az ívet, hanem azoknak is, akik a támogató aláírásokat gyűjtik.

Nem tudok arról, hogy lenne ilyen jogszabályi előírás, ha van, akkor arról minket nem tájékoztattak

– tiltakozott az eljárás ellen Lakatos, aki döntően ennek tulajdonítja, hogy rengeteg érvénytelen ajánlás született.

A roma nemzetiségi politika körül a választási folyamat során felvetődő további problémákkal a Népszava cikke hosszabban is foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik