Belföld

A fideszes roma vezetők között indult választási harc: Soha többet Farkas Flórián

MTI
MTI

Soha többet Farkas Flórián, soha többet Lungo Drom

– írta Facebook-oldalán a Sztojka Attila által vezetett Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) egy fotó alá.

A Népszava szerint ez alapján úgy tűnik, Sztojka Attila – aki romaügyi kormánybiztos és fideszes parlamenti képviselő is – a szintén kormánypárti politikus, Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromot tekinti legfőbb vetélytársnak az önkormányzati választásokkal egy időben tartandó nemzetiségi választáson.

A Lungo Drom politikai irányultsága nem változott, a szervezet hangsúlyozottan jobboldali Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ) szeretne létrehozni. Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke ugyanakkor perifériára szorult a Fideszben, néhányan – közöttük ORÖ-s képviselők – a szervezet feloszlatását kezdeményezték, de nem jártak sikerrel.

Az ORÖ működőképessége közben továbbra sem biztosított. Az országos önkormányzat máig nem jutott hozzá a 2023-as harmadik és negyedik negyedévre járó költségvetési támogatáshoz. Az ORÖ hivatalának munkatársai október óta fizetés nélkül dolgoznak, a képviselők hat hónapja nem kapnak tiszteletdíjat, és a Dohány utcai székház közüzemi számláit se tudják fizetni.

A gondot az okozta, hogy a Belügyminisztérium (Farkas Flóriánhoz köthető programok miatt) több mint 1 milliárd forint visszafizetését követeli az ORÖ-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik