Belföld csatatér 2024

Pintér Bence: Én biztosan nem fogok nekiállni háborúzni, és a Fidesznek sem kell ezt tennie

Szajki Bálint / 24.hu
Pintér Bence
Szajki Bálint / 24.hu
Pintér Bence
Győrben a Fidesz egy kivételével az összes egyéni választókerületben nyert, Dézsi Csaba András kormánypárti polgármester viszont szoros küzdelemben alulmaradt kihívójával, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, az LMP, a Momentum és a helyi MSZP által is támogatott jelöltjével szemben a városvezetői székért vívott harcban. A 24.hu győri tudósítója villáminterjút készített Pintér Bencével.

Gondoltam, hogy ilyen szoros lesz

– mondta Pintér Bence valamivel 23 óra előtt az MSZP győri székházában tartott eredményvárón kezdődő sajtótájékoztatóján.

Ez az eredmény azt is megmutatja, hogy miközben a Fidesz végtelen mennyiségű pénzből kampányolt, mi egy sokkal kisebb kampányköltségvetésből el tudtuk érni ugyanazt az eredményt, mint Dézsi Csaba András

– tette hozzá az újságíróból lett politikus. Ekkor még bizonytalan volt a végkimenetel, sokáig ugyanis Dézsi vezetett a szinte fej fej melletti csatában, így Pintér azt mondta: „Mindenképpen lesz olyan szavazókör, ahol újraszámolást fogunk kérni, nagyon sok az érvénytelen szavazat, és nagyon kicsi a különbség köztünk.” Végül fordult a kocka: Pintér a voksok 31,15 százalékával, 18 ezer 297 szavazattal legyőzte a 30,4 százalékkal záró, 17 ezer 857 szavazatot begyűjtő Dézsit. A 24.hu győri tudósítója a sajtótájékoztatón megkérdezte, mit szól a DK eredményéhez?

Krizsán Csaba / MTI Szavazatszámlálás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban kialakított 7. szavazókörben 2024. június 9-én.

„Ezen sem lepődtem meg” – felelte Pintér Bence. (A korábbi felmérésekben a DK-s polgármesterjelöltet, Glázer Tímeát legalább 10 százalékra mérték, ehhez képest csak 3,45 százalékot, 2026 szavazatot kapott. Ezt azt is jelenti, hogy sem egyéniben, sem listán nem jutott be az önkormányzatba, melynek eddig a tagja volt.) „Az a helyzet, hogy én azt látom, egyértelmű ebből az eredményből, hogy Győr változást is szeretne, de vannak olyan ellenzéki szereplők, akik ezt nem vették észre, ők majd a választóikkal elszámolnak.”

Borkai Zsolt viszont jobban szerepelt a felméréseknél, őt 15 százalék körülre mérték, ehhez képest 27,02 százalékot, 15 ezer 871 szavazatot kapott.) „Ha az jön ki végeredménynek, hogy a győriek úgy szavaztak, hogy én vagyok a polgármester, a képviselő-testület pedig így néz ki, akkor az azt jelenti, hogy a győriek ezeknek az embereknek szavaztak bizalmat, tehát így kell együtt dolgoznunk a városért” – reagált Pintér arra a tényre, hogy az egyéni kerületekben a Fidesz győzött.

Szeretnék gratulálni minden, ma este megválasztott győri képviselőnek, együtt fogunk dolgozni a következő közgyűlésben. És minden győrit fogok én is képviselni. A legfontosabb most, hogy a következő három hónapban egy tiszta átadás-átvétel valósuljon meg. Hogy ez megtörténhessen, meg fogom bízni Pollreisz Balázst, aki jelenleg is önkormányzati képviselő, hogy ezt felügyelje és vigye végig. Szeretném azt üzenni a városházi dolgozóknak, hogy ne három hónapra készüljenek, hanem öt évre, hosszú ideig fogunk együtt dolgozni, és tisztának kell lenni az átadás-átvételnek

– fogalmazott Pintér hajnali fél egy után, amikor a győzelme biztossá vált. „A tízpontos programom első pontja az átláthatóság megteremtése a városházán, ez szerintem alapvető fontosságú lenne az egész országban mindenhol, és Győrben ezt meg fogjuk tenni. Megnézzük, hogy mi történt a városházán az elmúlt öt évben, és átláthatóan fogunk működni a továbbiakban ott és a városi cégeknél is” – folytatta Pintér, aki szerint azért győztek, mert végig igazat mondtak a kampányban, és letettek az asztalra egy jó programot.

Hozzátette: bízik benne, hogy Dézsi Csaba András is Győr érdekét tartja szem előtt, és tisztán zajlik le majd az átadás-átvétel. „Nem gondolom, hogy ennek ő az útjába állna” – monda a megválasztott győri polgármester, akivel a sajtótájékoztató után villáminterjút is készítettünk. Mivel a 24.hu győri tudósítója korábban az Ugytudjuk.hu hírportál szerkesztő-újságírójaként Pintér Bence kollégája volt, ezért (akárcsak a korábbi vele készített interjúban) megtartottuk a tegeződést.

Szajki Bálint / 24.hu

Különböző okoknál fogva Borkai Zsolt és Dézsi Csaba András is elég magányosan érezte magát a városházán, amikor átvette a polgármesterséget. Te mennyire fogod magad magányosnak érezni ebben a helyzetben?

Nem lesz egyszerű, de mint korábban már elmondtam, nagyon sok új képviselő került be a közgyűlésbe a Fidesz részéről is, és ők tudják azt, hogy ezért a városért együtt kell dolgozni. Én biztosan nem fogok nekiállni háborúzni, és nekik sem kell ezt tenniük. Vannak olyan dolgok, amiket muszáj lesz előszednünk, és meg kell nézni, hogy mi történt az elmúlt öt évben, hiszen ezt ígértük a választóknak, ezzel a programmal nyertünk. Ez nyilván nem maradhat el, de az biztos, hogy ezzel a közgyűléssel kell együtt dolgoznunk.

Elsősorban Dézsi Csaba András miatt nem lehetett korábban együtt dolgozni?

Dézsi Csaba András a képviselőket szavazógépnek használta, hogy a közgyűlésben azt támogassák, amit ő szeretne. Dézsi megkapta a választ arra Győrtől, hogy ez tetszett-e a helyieknek. Azt gondolom, hogy ez a Fidesznek is egy üzenet: így nem lehet csinálni, az a vezetési stílus, amelyet Dézsi Csaba András bemutatott az elmúlt öt évben, nem működik Győrben, mert nem lehet a polgárok véleményét semmibe venni.

Attól nem tartasz, hogy a három hónapos átmeneti időszakban, az átadás-átvétel alatt a fideszes többség a jelenlegi polgármesterrel együttműködve olyan intézkedéseket is hoz, amelyek még jobban leszűkítik a mozgásteredet?

Ez a képviselőkön múlik. Látni fogják a győriek, mi pedig el fogjuk mondani, ha ilyesmire készülnek a jelenlegi közgyűlésben a képviselők. Világossá tesszük, hogy mi történik. Ha a helyi Fidesz háborúzni szeretne, akkor azt ők fogják elkezdeni, mi biztosan nem. Az átadás-átvételre van három hónap, miközben számos olyan dokumentum akad, amiket megpróbáltam én is kiperelni a városházáról, de még nem kaptam meg. Szeretném azt gondolni, hogy az eddig tisztességgel dolgozó városházi dolgozók továbbra is tisztességgel fognak dolgozni, és megőrzik ezeket a dokumentumokat a következő városvezetésnek.

Ki fogod tölteni a következő öt évet?

Ebben a ciklusban végig itt fogok dolgozni, így indulunk neki.

Dézsi Csaba András gratulált már neked?

Elképzelhető, mert a telefonomat már vagy húsz perce nem néztem meg, úgyhogy várom. Én le vagyok nála tiltva, nemcsak a Facebook-oldalán, viszont ő nincs nálam letiltva.

Dézsi Csaba András később a Facebook-oldalán ezt írta: „Veszíteni tudni kell, és most én is ezt teszem. Gratulálok Pintér Bencének, aki, ha csak néhány száz szavazattal is, de elnyerte a következő 4,5 éves ciklus polgármesteri székét. Az ezzel járó munkát és a felelősséget is.” Hozzátette:

Hazudnék, ha nem mondanám el azt is, hogy rosszul esett, hogy 25 ezer győri ember ellenben másra szavazott a jelenlegi polgármesteri választáson. Ráadásul egy olyan emberre, aki mind tudásában, mind tapasztalat hiányában tökéletesen alkalmatlan erre a feladatra

– fogalmazott a vereséget szenvedő fideszes győri polgármester.

Marjai János / 24.hu Dézsi Csaba András

Ajánlott videó

Olvasói sztorik