A következő élő közvetítés része 324 szavazat különbséggel Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

A Mi Hazánk EP-jelölte bízik a két mandátumban, és nem bánja, hogy ott kellett hagynia a Magyarságkutató Intézetet

Egészen biztos vagyok benne, hogy eddigi életem legjobb választási eredményét fogom produkálni, mivel ez az első választás, amin elindulok

– mondta a 24.hu-nak Borvendég Zsuzsanna, a Mi Hazánk EP-jelöltje. A lista első két helyén Toroczkai László és Dúró Dóra áll, de ők előre deklarálták, hogy nem vennék fel a mandátumukat, így egyetlen Mi Hazánkos mandátum esetén Borvendég ülhetne be az Európai Parlamentbe. Ő bízik abban, hogy a két európai parlamenti hely meglesz a Mi Hazánknak, az szerinte „egy igazán nagyon komoly siker lenne”. A mandátumbecsléseket azonban nem tartja annyira lényegesnek, az elsődleges szerinte inkább az, hogy sikerüljön bejutniuk az EP-be, és képviselni tudják a Mi Hazánk politikáját odakint is.

Eördögh Lola / 24.hu

A kérdésre, hogy euroszkeptikus pártként mit képviselnének az uniós platformon, Borvendég azt felelte, hogy a Mi Hazánk nem lehet euroszkeptikus párt, hiszen Magyarország Európa része.

Abban az értelemben viszont, hogy az Európai Unió jelenleg miként működik, abban valóban szkeptikus a Mi Hazánk, és jómagam is. Azt gondolom, egy nagyon erős gazdasági együttműködésen alapuló egység, egy európai szövetségi rendszer az fontos és jó, de nem egy olyan politikai intézményrendszer, amely gyakorlatilag a nemzetállami belpolitikára nehezedik rá, és próbál neki irányt szabni. Ezzel kapcsolatban valóban szkeptikusak vagyunk

– mondta, hozzátéve, hogy az ez európai exit pollokat ugyan nem tudta követni a folyamatos interjúk miatt, de általánosságban jónak látja annak esélyeit, hogy a Mi Hazánk megtalálja a számára megfelelő pártcsaládot majd az EP-ben. „Ezért nagyon szerencsés ez a fordulat, hogy az AfD-t tulajdonképpen kirakták Le Penék az ID-ből, mert így lehetőség nyílt egy olyan útra, amit Toroczkai László egyébként már két éve épít. Korábban kissé illúziónak tartotta mindenki, hogy egy új és önálló európai pártcsaládot lehessen alapítani, de szerintem fantasztikus lehetőség nyílt meg ezzel. Úgyhogy én bízom benne, hogy összejön.”

Borvendéget a Tisza Pártról is megkérdeztük, amely szintén egy harmadik út ígéretével robbant be a magyar politikába, és korábban Toroczkai László is elismerte, hogy vihetett el szavazókat a Mi Hazánktól is.

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert nem akarom minősíteni a Tisza Párt nem létező programját. Igazából nekem épp az a fő problémám, hogy nem tudom, kik ők, és mit képviselnek, hiszen olyan lózungokat mondtak, a teljes kampány alatt. Abból a szempontból persze megértem, hogy ha valamiben konkrét állást foglalt volna Magyar Péter, akkor elveszített volna szavazókat, tehát erre nagyon okosan és nagyon ügyesen odafigyelt, hogy semmi konkrétumot ne mondjon ki

mondta Borvendég, hangsúlyozva, hogy ő nem ért egyet azzal sem, hogy Magyar Péter valóban harmadik utas lenne.

Én történész vagyok, és a harmadik út, azért a népi mozgalomból kinövő harmadik út, a magyar út. Annak semmi köze Gyurcsányhoz meg Orbán Viktorhoz. Toroczkai és a Mi Hazánk tényleg a hagyományos, németh lászlói értelemben vett harmadik utat, a magyar utat és a népnemzeti irányt képviseli. Ebből a szempontból Magyar Péter értelmezhetetlen, hiába mondja, hogy se nem Gyurcsány, se nem Orbán, tehát a harmadik út. Erre mondta Toroczkai László azt, hogy igazából ugyanaz az út, hiszen ugyanoda fognak beülni az Európai Parlamentbe, tehát ugyanúgy a másik, tőlünk különböző oldalt fogják képviselni. Ezzel egyetértek.

Arról is érdeklődtünk Borvendégtől, hogy egy esetleges rossz eredmény esetén se bánná-e meg azt, hogy a kampányra készülve otthagyta korábbi munkahelyét, a Kásler Miklós által vezetett Magyarságkutató Intézetet. Azt felelte, hogy egyáltalán nem, mert amúgy is felmondott volna, mivel „gyakorlatilag az elmúlt több mint fél évben nem igazán működött már közöttünk a kémia. Mindenképpen eljöttem volna onnan.”

Eördögh Lola / 24.hu
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik