Belföld

Sanyi kakas halála is kampánytéma Békéscsabán

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Sanyi kakas halála is kampánytéma Békéscsabán

Lesz persely és bankszámla közadakozni egy bronzszoborra? Mit adott a szökött baromfi a megyeszékhelynek? Választási riport.

Sanyiért gyúltak mécsesek a kampányfinisben a békéscsabai Munkácsy téren.

Sanyi egy kakas, illetve kakas volt. Négy éve szökött meg a sarki piacról, kofakézből, pörköltsors elől inalt egyenesen a parkba, s befészkelte magát a város bronz mártíremlékműve melletti fa lombkoronájába.

Hamar celeb lett, a környék kendermagos kedvence, a szabadság jelképe, szaladgált föl és alá, eszébe jutott, kukorékolt, ifjak, öregek, nők s férfiak hordták neki a kukoricadarát, válogathatott mindenféle magban, a kiskirály sem él jobban.

A Csaba Tévé kamerája április elsején látta őt utoljára élve, a felvételen sárgálló pitypangmezőn tollas csüddel lépdelő öregurat láthatunk, kinek, noha hangja megkopott, taraja petyhüdt, de azért peckesen tartja magát.

Egy hónappal később viszont már arról számolt be a beol.hu, hogy: Sanyi kakast részeg csövesek úgy megrugdosták Csabán, hogy veszélyben az élete – a sztárkakast gyógyítani vitték.

Másnap pedig már a lakonikus hírt közölte a portál: Meghalt Sanyi.

Sanyi tisztelői órákon belül emlékhelyet hordtak össze csokrokkal, keretezett fotóval, plüsskakassal, fakakasos fejfával, túlvilágra szánt elemózsiával, evilági mécsesekkel.

Szajki Bálint / 24.hu

Aztán lett gyertyagyújtás egy helyi polgár, Kocziha Attila javaslatára.

Rákerestünk, ki ez a Kocziha Attila, s azzal szembesültünk, hogy egyéni önkormányzati képviselőjelöltnek indul a körzetben.

Érteni véltük a helyzetet. Pedig valójában fogalmunk sem volt az igazságról.

*

A polgármesteri posztért négyen indulnak Békéscsabán, úgy tervezzük, mindannyiójukat megszólaltatjuk, s nem csupán politikáról, hanem Sanyiról is kérdezzük őket.

Az urak betűrendben:

  • Bodóczi István a Patrióta Békéscsaba Egyesület jelöltje,
  • Gyebnár Dávid a Mi Hazánktól,
  • Pap János a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek–Nép Pártján kandidánsa; ő már irányította a települést, jóideig, közvetlenül a rendszerváltás után,
  • és Szarvas Péter a Hajrá Békéscsaba egyesülettől; ő a jelenlegi polgármester, 2014 óta vezeti a várost.

Békéscsaba tizenkét egyéni választókerületre oszlik, ezek mindegyikében öt-öt képviselőjelölt indul: a sorolt négy úr mindegyike mögött áll csapat, plusz a polgármesterjelöltet nem állító Fidesz-KDNP is komplett egyéni sorral nevezett be.

Adja magát a kérdés: a Fidesz miért nem állít saját polgármesterjelöltet?

A rövid válasz: mert Szarvas Péter legyőzhetetlennek tűnik, és a kormánypárt bolond lenne kiütéses vereséggel blamálni magát.

A bővebb választ kezdjük azzal, hogy Békéscsabát a rendszerváltás óta mindössze három polgármester vezette:

  • kezdte a már említett Pap János, aki 1990-től 2006-ig töltötte be a posztot,
  • 2006 és 2014 között a fideszes Vantara Gyula volt a polgármester.
  • Vantara 2014-ben az országgyűlési képviselőséget választotta, helyette a nagy Fidesz Hanó Miklóst indította, a helyi Fidesz-szervezet viszont a megyei volt Volán-vezért, Szarvas Pétert erőltette. Az összefeszülésnek az lett a vége, hogy a szarvasisták kiléptek a pártból, megalapították a Hajrá Békéscsaba Lokálpatrióta Egyesületet, mely polgármesternek Szarvas Pétert jelölte, aki aztán leverte a fideszes Hanót és az aktuális balos jelöltet (42 százalék, 35 százalék, 20 százalék). Öt év alatt, 2019-re lenyugodtak a pártos kedélyek: a Fidesz elkönyvelte a presztízsveszteséget, és szépen besorolt a továbbra is egyesületes Szarvas mögé; az eredmény: Szarvas tarolt, a szavazatok 79 százalékát szerezte meg; ami részben annak volt köszönhető, hogy közben hasadt az ellenzék, indított egy polgármesterjelöltet a DK-Jobbik-Párbeszéd trió, egy másikat az MSZP-LMP páros, előbbi 10, utóbbi 9 százalékot ért el, negyedik a mihazánkos aspiráns lett 2,6 százalékkal.

Szóval ezek után nem meglepő, hogy a Fidesz és Szarvas újfent együttműködik.

A városban amúgy „lila Fideszként” emlegetik Szarvas csapatát – a kolorizálás indoka az, hogy a Hajrá Békéscsaba Lokálpatrióta Egyesület logója épp úgy viola, mint a patinás múltú, ám jelenleg NBIII-as (bár a feljutásért épp az önkormányzati választás napján egy szó szerint véres osztályozó visszavágóján vitézkedő) Békéscsaba 1912 Előre címere.

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!
Olvasói sztorik