Belföld

Vitézy: Be fogok kopogtatni a Karmelita ajtaján

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A támogatás a Fidesz részéről azt jelzi, hogy a Budapest-politikájukon változtatni kell

– mondta Vitézy Dávid a Partizánnak azt követően, hogy a fideszes jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépett a főpolgármesteri címért folyó versenyben. Vitézy azt ígérte, hogy be fog kopogtatni a Karmelita kolostor ajtaján, és elkéri azokat az uniós, illetve költségvetési forrásokat, amelyek Budapestnek járnak, illetve képviseli majd a kritikáit, illetve igyekszik majd egyeztetésre bírni a kormányt.

Ezt követően leszögezte, hogy korábban nem járt a Karmelitában, nem is egyeztetett senkivel, Szentkirályival több mint két éve nem beszélt. Szerinte a kormányzat számára, még ha számos vitájuk is lesz a várossal, is fontos, hogy a város fejlődésében legyenek közös pontok a főpolgármesterrel.

Mindent meg fogok tenni azért, hogy a maxi-Dubaj kapcsán is jobb belátásra bírjam a kormányt

– hangsúlyozta. Vitézy újra elmondta, amit a korábbi sajtótájékoztatóján is: hogy ha a Fidesz jelöltje lenne, akkor azt mondaná, hogy szavazzanak a Fidesz listájára, de azt kéri a választóktól, hogy az ő listájára szavazzanak.

Arra a kérdésre, hogy ki tudja-e jelenteni, hogy nem volt-e egyeztetés közte és a Fidesz vezetése között Szentkirályi Alexandra visszalépésével kapcsolatban, azt felelte, ki tudja jelenteni, és ugyanezt tudja elmondani Ungár Péterrel kapcsolatban is. Nem egyeztetett egyébként Schmidt Máriával sem.

Vitézy azt gondolja, hogy az, hogy egy progresszív városfejlesztési vízió mellé állt a Fidesz, azt jelenti, hogy a városfejlesztésben is elmozdulás lesz. Úgy értelmezi, hogy ha őt támogatja a Fidesz, akkor a programját is támogatják, ezt fogja rajtuk számonkérni. Ki fog állni az elvei és a szakpolitikája mellett, ígérte.

Nyilvánvaló volt, hogy egy hármas versenyben csak akkor tud nyerni, hogy ha az Orbán- és a Gyurcsány-féle ajánlathoz képest is tud eredményt elérni, márciustól számoltak azzal, hogy Szentkirályi visszaléphet, de mint mondta:

azt is el tudtam képzelni, hogy Karácsony lép vissza.

Arról nincsenek információi, miért nem volt jelen a Fidesz jelöltje egyetlen vitán sem.

Elhallgatási stratégiát kért a Fidesz, mondta annak kapcsán, hogy áprilisban interjút kért tőle a Magyar Nemzet, az elkészült szöveget pedig vissza is küldte az újságírónak, de az interjú azóta sem jelent meg.

Tartja az ígéretét, hogy kimegy a Pride-ra, a pesti alsó rakparton egy összefüggő sétányt szeretne csinálni. A Lánchíd autómentességét megőrizné, a maxi-Dubaj projektet megakadályozná, a reptéri gyorsvasútra szerinte szükség van, de nem kínai magasvasútra, minden erejével azon lesz, hogy ez ne valósulhasson meg. A kerékpáros közlekedés kiterjesztését és fejlesztését ígérte Budapesten.

Az EP-választás egy országos meccs, vélekedett, ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kampányban azok, akik országos választáson indulnak, azt a kampányhajrát, ami Budapesten van, a saját érdekükben keretezik.

Én nem árultam el senkit

– hangsúlyozta Vitézy, aki leszögezte, hogy pontosan azt a programot, megközelítést viszi végig, amiről eddig beszélt, és kitart amellett, hogy a ma reggeli történések  rajta semmilyen szinten nem változtatnak. Az ő főpolgármesteri indulása az első olyan, ami a harmadik helyre tudta szorítani a Fidesz jelöltjét, és ennek következménye az a helyzet, ami most előállt, mondta.

Végül nyomatékosította, hogy Ungár Péter a saját örökségének jövedelmét költötte, amikor beszállt a kampányába, az LMP jelenleg sincs jelen a fővárosi politikában, szeretnének visszakerülni, és erre a legjobb esélyt úgy látták, hogy őt támogatják, ezt hosszas tárgyalás után elfogadta, Ungár támogatása pedig ennek köszönhető. Ezt természetes politikusi magatartásnak nevezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik