Belföld

Elemzők Szentkirályi visszalépéséről Vitézy javára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Érdekes kísérlet, merész húzás, 19-re lapot húzás.

Török Gábor gyorsan reagált arra, hogy visszalépett Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Vitézy Dávid javára. Azt írta közösségi oldalán, hogy ez érdekes kísérlet lesz. Szerinte leginkább három dolog történhet.

  1. A fideszes budapesti szavazók fegyelmezetten Vitézyre voksolnak.
  2. A fideszes budapesti szavazók egy része így otthon marad, amivel csökken a Fidesz budapesti listájának szavazatszáma.
  3. Azok a nem fideszesek, akik eddig hajlandók lettek volna Vitézyre szavazni, így, hogy a Fidesz támogatja, nem szavaznak rá.

Ha csak az 1., akkor kétesélyes lett a választás. Ha a 2. és/vagy a 3., akkor nem volt jó ötlet a visszalépés. Meglátjuk.

A politikai elemző a Partizánnak korábban éppen arról beszélt, hogy Szentkirályi Alexandra visszaléptetése az egyik legérdekesebb politikai kérdés, még nem lehet tudni, mit üzen szimpatizánsainak Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke azóta már reagált a Fidesz-KDNP húzására.

Nincs új a nap alatt, megint hazudtak, megint becsapták a saját választóikat is.

Hann Endre: Merész húzás

A Medián vezetője a Facebookon Török Gáborhoz hasonlóan értékelte a helyzetet: merész húzás, nagy kockázattal. Úgy vélte:  Rogán Antalék azt biztos jól fel tudták mérni, hogy a Fidesz törzsszavazói – ha erre kapnak utasítást – fegyelmezetten átszavaznak Vitézyre, de azt,

hogy mi lesz a reakciója a Vitézy szakszerűsége, vonzó programpontjai által megnyert, de a Fideszt a hátuk közepére sem kívánó szavazóknak, azt a legrafináltabb spindoktorok sem tudják garantálni.

Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője az atv.hu-nak azt mondta: Karácsony Gergely hívei biztosan nem szavaznak át Vitézyre, az az adatok alapján a Tisza Párthoz a Momentumtól és a Kutyapárttól érkező támogatók nagyjából kétharmada, a DK-MSZP-Párbeszédtől átpártoló szavazók 90 százaléka áll a főpolgármester mögött. Závecz Tibor szerint a Fidesz 19-re húzott lapot, mert kérdés, elég-e  Szentkirályi visszaléptetése elég-e Karácsony legyőzéséhez. A mozgósító kampányban a Fidesz nagyon jó, de az új helyzet a nem aktív ellenzéki választókat  is elszántabbá teheti. Ez egy szoros meccs lesz – tette hozzá.

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint Vitézy Dávidnak akkor van hipotetikusan reális esélye,reális esélye a győzelemre, ha a Magyar Péter által megszólított ellenzékváltó szavazatokra is számíthat. Szerinte Szentkirályi Alexandra visszalépése után azoknak a Fidesz-szavazóknak a voksaival, akiknek a szakmaisága szimpatikus vasárnapi választáson felülkerekedhet a főpolgármesteren. A kormányközeli Századvég legfrissebb (a bejelentés napjára) időzített közvélemény-kutatása alapján Szentkirályi Alexandra visszalépésével Vitézy Dávid a politikai szempontból aktív budapestiek 48 százalékára számíthatna, míg Karácsony Gergely 42 százalékot kapna.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádióban Szentkirályi Alexandra döntéséről azt mondta, kockázat nélkül nincs siker. Szerinte döntő, hogy a baloldali Vitézy Dávid-szavazók miként döntenek, várospolitikai vagy pártpolitikai szempontok szerint szavaznak. Az biztos, hogy a listákra adott szavazatok nem fognak együtt mozogni a főpolgármesteri szavazatokkal, egészen más a fővárosban a pártverseny, mint a főpolgármesteri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik