Belföld

Végleg bezár a Közép-európai Egyetem Budapesten

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A CEU egyetemi tanácsa kezdeményezni fogja a Közép-európai Egyetem licencének visszavonását, ezzel az intézmény végleg bezár Budapesten – írta az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) a Facebookon. A hír szerint a döntést a CEU a volt hallgatóinak szóló hírlevélben jelentette be csütörtökön.

A bezárást az indokolja, hogy az egyetem jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és ezért nem tud egyetemként működni Budapesten. Ugyanakkor a budapesti kutatóintézetek megmaradnak és egyéb, diplomát nem célzó képzéseiket is megtartják – tette hozzá az ADF.

Megjegyzik, hogy a döntés az egyetem racionalizálását szolgálja, ami tisztán intézményi szempontból érthető, hiszen sem az amerikai, sem a magyar képzés már évek óta nem folyik Budapesten, egy oktatási tevékenységet nem folytató intézmény fenntartása pedig nem észszerű. Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt. Most a magyar képzés papíron is beszüntetik – írják a bejegyzésben.

Érdemes felidézni, hogy 2011-ben Révész Máriusz fideszes képviselő még módosító indítványt nyújtott be a kormány felsőoktatási törvényjavaslatához, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) működését az Andrássy Gyula németnyelvű egyeteméhez hasonlóan szabályozzák (…) Aztán hamarosan valami nagyon megváltozott. Sorosból ellenség lett, az általa alapított egyetem pedig kiűzendő intézmény

tették hozzá az időközben Bécsbe költöztetett egyetemmel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik