Belföld

„Nem szeretnék a kampányban kampányolni. Nincs kampányberuházásunk”

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„Nem szeretnék a kampányban kampányolni. Nincs kampányberuházásunk”

Polgár Róbert kilenc évig volt katolikus pap és családapa, mígnem meghozta a döntést: elhagyja a papi szolgálatot, hogy másként szolgálja azt a közösséget, amelyet plébánosként felépített Murakeresztúron. 2019-ben a település polgármesterének választották, és annyira sikeres volt az elmúlt öt évben, hogy idén újraindul, ezúttal egyedüli jelöltként. Három dologhoz ragaszkodik: a politikai függetlenségéhez, az emberekhez való közvetlen kapcsolódáshoz és a focihoz. A kegyelmi kérdésről nem akar beszélni, de a katolikus egyházhoz fűződő sarkos véleményét nem rejti véka alá.

Murakeresztúron egyetlen plakát jelzi, hogy kampányidőszak van: a polgármesteri hivatal előtt egy EP-választásra buzdító hirdetés árválkodik az utcán. Budapestről érkezve üdítő látvány, hogy nincs teleszórva a település a jelöltek képeivel. Miért is lenne, hiszen a horvát határhoz közeli zalai településen egyetlen jelölt van: az újrázni készülő Polgár Róbert, aki még az előző választáson készült szórólapjaival házal a választópolgároknál.

Nem szeretnék a kampányban kampányolni. Nincs kampányberuházásunk, de nem is kell. Úgy dolgoztunk, hogy ne kelljen kampányolni.

A függetlenként induló településvezető neve mellett öt éve és most is csak az áll, hogy politikus. Bár az 1600 fős Murakeresztúron mindenki ismeri, a szélesebb közönség számára sem ismeretlen, ő ugyanis az az egykori plébános, akiről A döntés című 2022-ben megjelent dokumentumfilm készült. A nagy visszhangot kiváltó alkotás korábbi életéről szól, arról, hogy családosként végezte papi feladatait Murakeresztúron, de kilenc év után úgy döntött, elég a titkolózásból, és feladja papi hivatását, hogy több időt tölthessen feleségével és három gyermekével.

A dokumentumfilm végigköveti azt, ahogy Róbert feleségével közösen meghozza a nagy döntést, majd megosztja azt a hívekkel és a gyerekeivel. Előbbiek sírva búcsúztak tőle utolsó miséje után, utóbbiak sorra álltak elő egy második karrier ötletével. Régész, paleontológus, fiú balerina – kiabálták be nevetve egymás után a családi asztalnál a gyerekek, miután megtudták, hogy apukájuk nem lesz többé pap, így az esti fektetéskor is otthon lesz velük.

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Polgár Róbert nem fogadta el gyerekei ötleteit, és más utat választott. A papság után Budapesten kezdett dolgozni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál, és bár szerette új munkáját, úgy érezte, ez nem az ő útja. Hiányzott neki a Murakeresztúron kilenc év alatt felépített közössége. Papként nemcsak az egyházközösséget szervezte, hanem a sportéletet is. 2013-ban kérték fel, vezesse a helyi sportegyesületet, és nem volt kérdés, hogy a focirajongó plébános a Murakeresztúr SE felélesztésével kezdi a közösségépítést. A focirajongását papként sem rejtette véka alá: a templom közelében kispályát alakított ki, és még a hittanórák keretében is rúgta a bőrt a gyerekekkel.

„Egy vasárnapi misén kihirdettem, hogy újraindul a focicsapat, várjuk a jelentkezőket” – emlékezett vissza. Sokan jelentkeztek játékosnak, edzőnek pedig a murakeresztúri Visnovics Lászlót, volt NBI-es játékost kérte fel. Jelenleg a megye 1-ben játszik a csapat, amelynek sokáig maga Polgár Róbert is igazolt játékosa volt. Tökutolsók, de nem fáj annyira a szíve, mert nemcsak a foci a lényeg, hanem annak közösségteremtő ereje is.

Adrián Zoltán / 24.hu

Amikor papnak tanult, a közösség szolgálatát tanulta, és ezt csinálja településvezetőként is.

Otthon érzi magát ebben a szerepben is, mert közösségvezetői feladata van, és a mostani munkája nem sokban különbözik attól, amit papként végzett.

Nem misézek és nem gyóntatok, vagyis a szentségek kiszolgáltatásában nem veszek részt, ennyi a lényegi különbség

– mondja. És az, hogy nemcsak áll a szószéken, és elfogadják, amit prédikál, hanem interakció van a lakosság és közte. Településvezetőként lehetőség van nemcsak a frontális kommunikációra, hanem a párbeszédre is, és van, amikor meg kell fogadni mások véleményét. „Nem csak az van, amit én mondok.”

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.
Olvasói sztorik