Belföld

A lángoló Bécs rémképével egybekötött gyurcsányozással győzné meg a szavazókat a szombathelyi Fidesz

Czeglédy Csaba / Facebook
Czeglédy Csaba / Facebook
Czeglédy Csaba független önkormányzati képviselő feljelentést tett háborús uszítás miatt.

A szombathelyi Fidesz egy Gyurcsány-fotóval, alatta pedig egy lángoló bécsi utca képével ellátott szórólappal emelte a helyi kampány tétjét a vasárnapi választás előtti hajrá utolsó napjaiban. Vas megye székhelyét az MSZP-s Nemény András vezeti egy ellenzéki koalíció élén 2019 óta, a fideszes polgármesterjelölt, Lenkai Nóra csapata a rendhagyó szórólappal nemrég kezdte el elárasztani a helyi postaládákat a választók meggyőzése érdekében.

Czeglédy Csaba / Facebook

A Savaria Forum, a városi önkormányzat lapja írta meg, hogy a kiadványon egy Bécs belvárosában található békés utcaképre szerkesztettek rá csináld magad módszerrel lángokat, és egy arcát tenyerébe temető idős asszonyt, hogy szemléltessék a Fidesz-kampány központi elemét képező háborús fenyegetést. (Az erősen megszerkesztett kép egyébként rövid kutakodás után könnyen megtalálható az ingyenes Pixabay stockphoto platform fotótárában.)

Az eredetileg 11 évvel ezelőtt készült fotó a Bécsi Műszaki Egyetem egyik épületét, az út túloldalán pedig egy fitnesz- és életmód boltot ábrázol, azonban a kék fehér TU Wien feliratot és az üzlet vöröses logóját nem sikerült eltüntetni róla. A lap alján alsó fertáján csak egy apró betűs sor jelzi, hogy az a Fidesz szombathelyi szervezetének a műve.

A szórólap felső részén Nemény kezet fog Gyurcsány Ferenccel, a DK elnökével, amivel a fideszesek azt kívánhatják érzékeltetni, hogy az ellenzéki polgármester az ő embere, tehát háborúpárti, ezért aki a szocialista városvezetőre szavaz, az is a háborút támogatja, és ha ő marad hatalmon, akkor Szombathelyre hasonló sors várhat, mint a bécsi rémkép.

Pixabay

A hvg.hu azt írja, hogy a szórólapok felbukkanása után Czeglédy Csaba független képviselő feljelentést tett Illés Károly, a Fidesz helyi frakcióvezetője ellen háborús hírveréssel elkövetett háborús uszítás, valamint a köznyugalmat súlyosan megzavaró, közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt. Czeglédynek a saját választókörzetében a Fidesz által indított olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián lesz az ellenfele június 9-én.


A független képviselő azt írja a posztjában, hogy a feljelentés beadása előtt két feszült közmunkás megállította ma a városban azzal, hogy „Czeglédy úr, tényleg kitör a háború, ha a Neményre szavazunk? Eddig rá akartunk, de többen mondták, hogy akkor kitör a háború.” Elmondása szerint öt perc alatt meggyőzte őket, hogy nem fog kitörni a háború, ha a jelenlegi polgármesterre fognak szavazni.

A szombathelyi fideszes csapat háborúval riogató kampányát Imre Marcell, a Második Reformkor Párt helyi vezetője is elítélte egy közleményben, és arra kérte a választáson indulókat, hogy uszítás és hergelés helyett inkább a programjukkal kampányoljanak. Vele párhuzamosan a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, Kovács Géza egy nyílt levélben felszólította a városi intézményének vezetőit, hogy álljanak ki a gyűlölet ellen, írja a Nyugat.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik