Belföld

Első fokon letöltendő börtönt kapott Borkai két zsarolója

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem jogerősen elítélték azt a férfit és társait, akik a bíróság megállapítása szerint megzsarolták Borkai Zsolt volt győri polgármestert az adriai jachtozásáról 2019-ben végül nyilvánosságra került kép- és videófelvételekkel – írta a Telex. P. Józsefet, a volt válogatott labdarúgó legendát a zsarolás vádja alól felmentették, az adatokkal visszaélés miatt csak pénzbüntetést kapott. Két vádlottra szabtak ki letöltendő börtönt.

A két éven át tartó büntetőper tárgyalása most is zárt volt, a sajtó csak azt hallgathatta meg, hogy ki milyen büntetést kapott, az indoklás már nem volt nyilvános. A hat vádlottból öten álltak már csak bíróság előtt. A vádlottak padjának egy részét egyetlen család foglalta el, tagjait városszerte ismerik. Köztük volt P. József.

A Győri Járásbíróság elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott F. Gábort felbujtóként elkövetett zsarolás, személyes adattal és különleges személyes adattal visszaélés miatt 2 év, 10 hónap letöltendő börtönre ítélte, feltételesen legkorábban a büntetés letöltésének kétharmad része után szabadulhat.

F. Klaudiát, F. Gábor feleségét személyes adattal és különleges személyes adattal visszaélés másfél év, felfüggesztett börtönre ítélték. J. Zoltánra zsarolás, személyes adattal és különleges személyes adattal visszaélés miatt 2 év felfüggesztett börtönt szabtak ki.

Sz. Erikát mint bűnsegédet zsarolásért, személyes adattal és különleges személyes adattal visszaélés miatt 1 év, 10 hónap letöltendő börtönre ítélte, és egy korábban kiszabott, 1 év felfüggesztett börtöne végrehajtását is elrendelte a bíróság. Feltételesen legkorábban a büntetés letöltésének kétharmad része után szabadulhat.

Férjét, P. Józsefet csak a személyes adattal visszaélés és különleges személyes adattal visszaélés miatt találták bűnösnek és ezért pénzbüntetésre ítélték. A zsarolás vádja alól felmentették.

A büntetőper 2022. szeptember 14-én kezdődött a Győri Járásbíróságon. Korábban már elítélték a Borkai Zsoltékkal együtt jachtozó nőt, aki a felvételt készítette. A szexvideó miatt 1,5 millió forint pénzbüntetést kellett fizetnie.

Az ügyvédek a 2022-es előkészítő ülésen próbálták a Győrben zajló eljárást összevonni Czeglédy Csaba „Ördög ügyvédjét” érintő perével, de erre a bíróság nem látott lehetőséget. 2024. május 14-én Czeglédyt a Veszprémi Járásbíróság első fokon 600 ezer forint pénzbírságra ítélte kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaélés miatt.

A vádirat szerint a Demokratikus Koalíció politikusa, szombathelyi önkormányzati képviselő egy többszörösen büntetett társa segítségével hozott nyilvánosságra felvételeket 2019 szeptemberében. „Az ördög ügyvédje” oldalt a tettestárs hozta létre, a hozzá kapcsolódó Facebook-hirdetéseket pedig a jogász-politikus bankkártyájáról fizette a vád szerint. Az ügyészség szerint Czeglédyék kilenc ember képmását, közülük hat személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelték jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okoztak.

Mint ismeretes, 2019 októberében, kevéssel az önkormányzati választás előtt robbant ki az a botrány, amelynek során „Az Ördög ügyvédje” nevű blogon egy Borkai Zsolt fideszes politikust, akkori győri polgármestert is ábrázoló, egy jachton készült szexvideórészletet tettek közzé, valamint olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak. Borkai ennek ellenére megnyerte a polgármester-választást, de kevéssel később lemondott hivataláról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik