Belföld csatatér '22 - vas 1. evk

Milliós pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát Borkai Zsolt szexvideója miatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Egymillió forint pénzbüntetésre ítélte Czeglédy Csabát a Veszprémi Járásbíróság „Az Ördög ügyvédje”-ügyben. Az ügy másik vádlottja félmillió forint pénzbüntetést kapott. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a törvényszék osztotta az ügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, ezért tárgyalás nélkül, büntetővégzésben bírálták el. A büntetővégzés ellen nem lehet fellebbezni, azonban az érdekeltek kérhetik, hogy tárgyalást tartsanak az ügyben.

A vádirat szerint a Demokratikus Koalíció politikusa, szombathelyi önkormányzati képviselő egy többszörösen büntetett társa segítségével hozott nyilvánosságra felvételeket 2019 szeptemberében. „Az ördög ügyvédje” oldalt a tettestárs hozta létre, a hozzá kapcsolódó Facebook-hirdetéseket pedig a jogász-politikus bankkártyájáról fizette a vád szerint. Az ügyészség szerint Czeglédyék kilenc ember képmását, közülük hat személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelték jogosulatlanul, amivel jelentős érdeksérelmet okoztak.

Mint ismeretes, 2019 októberében, kevéssel az önkormányzati választás előtt robbant ki az a botrány, amelynek során „Az Ördög ügyvédje” nevű blogon egy Borkai Zsolt fideszes politikust, akkori győri polgármestert is ábrázoló, egy jachton készült szexvideórészletet tettek közzé, valamint olyan információkat, amelyek gazdasági visszaélésekről, korrupcióról szóltak. Borkai ennek ellenére megnyerte a polgármester-választást, de kevéssel később lemondott hivataláról.

Kapcsolódó
Czeglédy Csaba: Vannak egyértelmű sejtéseim, ki az ördög ügyvédje
De híres arról, hogy jól tud titkot őrizni.

Bár az ügyészség ezúttal sem nevesítette, a DK politikusa, aki Szombathelyen az ellenzék közös jelöltjeként indul az országgyűlési választáson, már korábban elismerte, hogy az ügyészség őt tartja „Az Ördög ügyvédjének”. A vádemelés után azt mondta, büszke lenne rá, ha ő állna a háttérben, de semmi köze nincs a szexvideókhoz. A március elején lapunknak adott interjúban is azt hangoztatta, hogy semmilyen bizonyíték nincs az ügyészség kezében. „Sokkal többet tudok a blog hátteréről, mint amennyit elmondhatok. Sok információm van, de nem vagyok feljogosítva, hogy elmondjam. Nyilván kényelmes lett volna azt állítani, hogy én vagyok a szerző, de idegen tollakkal nem akarok ékeskedni” – mondta.

A bíróság ugyanakkor egyetértett az ügyészség álláspontjával, és kilencrendbeli különleges személyes adattal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a politikust, valamint a bűnsegédlettel vádolt, büntetett előéletű másik vádlottat is.

A bíróság rendelkezett arról is, hogy ha a vádlottak elmulasztják befizetni a pénzt, akkor fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni a büntetésüket.

Czeglédy újságíróktól értesült az ítéletről

Jól mutatja a magyarországi jogállamiság helyzetét, hogy a bírósági végzés megszületéséről utólag, újságíróktól szereztem tudomást

– mondta a 24.hu-nak Czeglédy Csaba, aki szerint az eljárás súlyosan törvénysértő volt, hiszen korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyszer már kimondta, hogy nem egyszerű megítélésű ügyről van szó, így csak tárgyalás útján születhetett volna meg a döntés. A politikus ugyanakkor köszönetet is mondott a bíróságnak és az ügyészségnek, amiért úgymond hozzájárultak a kampányához. Szerinte nincs az országban olyan ellenzéki szimpátiájú szavazó, aki rossz néven venné, hogy őt nevezték ki „Az ördög ügyvédjének”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik