Élő Belföld

A pedofilbotrányról kérdezték az egyik műsorvezetőt a köztévé választási vitáján

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Így zajlott a közmédia által szervezett EP-listavezetői vita a Várkert Bazárban.

18 év után először szervezett és közvetített választási vitát az állami média csütörtökön, amelyen az európai parlamenti választáson szereplő pártok listavezetői vettek részt. De nem csupán a vita számított magában rendkívüli eseménynek, hanem az is, hogy ezzel egyidőben, ugyanarra a helyszínre tüntetést szervezett Magyar Péter és a Tisza Párt.

  • Különösebb feszültségek nélkül zajlott az európai parlamenti listavezetők vitája a köztévén, bár a szó szoros értelmében a szabályok miatt nem tudtak vitatkozni a felek.
  • A felszólalók három körben – Európa biztonsága, migráció, mezőgazdaság és/vagy jogállam-demokrácia – fejthették ki a gondolataikat.
  • Az ellenzéki felszólalók többször elmondták, hogy a köztévé állandó nézői most olyan dolgokat is hallhatnak, amelyet máskor nem, mert az ellenzéki hangok nem szólalhatnak meg a közmédiában.
  • Donáth Anna a pedofilbotránnyal kapcsolatban kérdezte a vita egyik műsorvezetőjét, aki korábban Novák Katalin munkatársa volt.
  • A Várkert Bazár előtt tüntetést szervező Magyar Péter még a vita előtt közölte, hogy feljelentette Orbán Viktort.
  • Deutsch Tamás dollárbaloldalozott, Toroczkai László a saját Youtube-csatornáját reklámozta, az MKKP küldöttje viccelődött, Ungár Péter pedig már a legelső felszólalásában előre elnézést kért mindenkitől.

Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs köszönti a nézőket és a résztvevőket

Kezdődik a résztvevők bemutatása

Dobrev Klára azt mondta, vár mindenkit az igazi vitára is az ATV-n.

Márki-Zay Péter felemlegette, hogy Orbán Viktor a hétvégén nem fogott vele kezet.

Magyar Péter azt mondta, aki a Tiszára szavaz, az a békére szavaz.

Bruti: „Kézcsókolom, szevasztok!”

A két műsorvezető ezután a szabályokat ismertette.

Márki-Zay Péter mozgalmának pártzaszlóját nem kellett eltüntetni

A Mindenki Magyarország Mozgalom lobogója továbbra is a magasban a Várkert Bazárnál.

Igaz, ők nem Magyar Péter szimpatizánsai közé vonultak be közvetlenül, hanem a villamossíneken állnak. Márki-Zay Péter arcképe a magasban így is feltűnő egy olyan pártrendezvényen, ahol más pártok zászlóit a jelek szerint nem látják szívesen.

8 percet beszélhetnek a jelöltek

A közmédia már korábban nyilvánosságra hozta a jelölti vita szabályait, amelynek talán a legfontosabb része, hogy egy listavezető a vita alatt összesen 8 percet beszélhet, 5 hozzászólás formájában. A megszólalási sorrend megegyezik azzal, amilyen sorrendben a listák a választólapon szerepelnek.

A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.

Első vitatéma: az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31 százalékkal.

Második vitatéma: migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24 százalékkal.

Harmadik vitatéma (választható): mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23-23 százalékkal a harmadik-negyedik helyen.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Döbrentei téren várja a vitát

Nem messze a Várkert Bazártól a Magyar Kétfarkú Kutya Párt  is kivetítővel várja a vitát Döbrentei téren.

A párt rendezvényének helyszínén az érdeklődés mérsékeltnek mondható. Egyelőre kéttucatnyi embert látni, akik a jelek szerint leginkább pártaktivisták lehetnek. A piknikhangulat itt is adott.

A helyszínen van Le Marietta, a párt európa parlament listavezetője, aki ezúttal nem vesz részt a tévévitán.

Itt ajánljuk olvasóink figyelmébe a vele készített friss interjúnkat is:

Kapcsolódó
Le Marietta: Nem vagyok egy minden hájjal megkent politikus
A Kétfarkú Kutya Párt EP-listavezetője nem tud egzaltáltan kiabálni, miközben demokráciát követel, nem gondolja, hogy Karácsony nem csinál semmit, és szerinte Magyar Péter megjelenése semmit sem változtatott a hozzáállásukon. Interjú.

Kik lesznek ott a Várkert Bazárban?

A 11 résztvevő – balról jobbra – a következő sorrendben foglal majd helyet a színpadon. A megszólalási sorrend is ez lesz:

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Donáth Anna – Momentum,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik,
  • Magyar Péter – Tisza Párt,
  • Tóth Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom

„Egyre kevesebben vannak a DK-szimpatizánsok, vigyázni kell rájuk”

Lassan itt a nyolc óra és a vita kezdete, Magyar a beszéde vége felé jár. Szimpatizánsaitól azt kérte, míg odabent lesz, addig is legyenek békések. „A DK-szimpatizánsokkal is legyetek békések, egyre kevesebben vannak, vigyázni kell rájuk!” – szúrt oda egyútal Dobrev Kláráéknak.

Mohos Márton / 24.hu

Beszéde további részében Deutsch Tamást vette elő, a szemére vetve, hogy az összes európai parlamenti képviselő közül talán ő vett részt a legkevésbé a munkában a mögöttünk hagyott ciklusban. Magyar nem érti, miként védhette meg Deutsch a magyar emberek érdekeit Brüsszelben, ha be sem járt a munkahelyére.

A Tisza Párt listavezetője aztán a már jól ismert szavakkal búcsúzott, miszerint Magyarország nem a Döbrögik, hanem a Lúdas Matyik, a Puskás Öcsik, a Slachta Margitok országa, neki pedig az a célja, hogy ez ne csak vágyálom, hanem valóság legyen. Ezt követően lement a színpadról.

Leállt a villamosforgalom

Fél nyolckor megkérdeztem egy rendőrt arról, hogy leállt-e a villamos. A rendőr azt mondta: „Igen, most már levettük”.

Közlekedni korlátozottan gyalogosan lehet a környéken.

Eltűntek a DK-s zászlók, marad a perec és az olcsó sör

Mire Magyar Péter elkezdte a beszédét, a DK-s zászlók eltűntek. Magyar azzal kezdte, hogy a „magyar rendőrök velünk vannak”.

Mohos Márton / 24.hu

A piknikhangulat annyiban igaz, hogy a Várkert Bazár előtti füves területen plédeken hevernek az emberek, mások padokon vagy a rakpart mellvédjének vetett háttal figyelik a beszédet.

A létszám messze nem akkora, mint a korábbi hasonló tüntetéseken, bár egy szimpatizáns egy sűrűbb részen, ahol sokan tömörültek össze azt mondta:

Annyian vannak, mint az oroszok.

A villamosok egyelőre járnak.

Bejutni a rendezvényre két útvonalon lehet: a Clark Ádám tér felől, illetve a Döbrentei tér felől. Utóbbi esetben a bejutás annyiban pikáns, hogy a NER kedvenc éttermének tartott Félix teraszán keresztül lehet bejutni a tüntetésre. A teraszt már hat órakor lezárták, az étterem épülete felől el is kordonozták.

A Félix azonban megláthatta az üzleti lehetőséget Magyar Péter tüntetésében, mivel egy külső pultról percet, sört, üdítőt árusítottak az érkezőknek. Egy jobb minőségű sós perec kétszáz forintba került, egy 0,25-ös sör műanyagpoharban szintén kétszáz forint.

Magyar Péter feljelentette Orbán Viktort

A Tisza Párt listavezetője kijelentette, az országjárás közben arra volt eddig csak ideje, hogy feljelentse Orbán Viktort rágalmazásért és egyéb bűncselekmények miatt, mert háborúpártinak állítják be az ellenzéki politikusokat a kormány kampányplakátjain.

„Magyarországon senki sem háborúpárti” – jelentette ki Magyar, amit a tömeg ovációval fogadott, a feljelentés hírét nem különben.

Magyar megígérte, a Várkert Bazárban megpróbál majd beszélni Papp Dániellel is, és elmondása szerint felvételeket is próbálnak majd csinálni odabent. Ez azért is érdekes, mert a közmédia megírta a résztvevőknek azt is, hogy nem vihetnek be telefont a vita helyszínére.

Mohos Márton / 24.hu

Magyar Péter a tömeg elé szólítja Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját

Kisebb közjáték után megkezdte felszólalását Magyar Péter a Várkert Bazárnál. Ismét elmondta, nem akart Deutsch Tamással vitatkozni, neki Orbán Viktorral és Gyurcsány Ferenccel van megbeszélnivalója, ők azonban elküldték maguk helyett Deutschot és Dobrev Klárát.

Szegény ember kicsivel is beéri

– mondta Magyar, aki azt mondta, végső soron örül a felkérésnek. Elmondta újra, hogy nem tartja fairnek a vita feltételeit, mint fogalmazott, épp csak a mondatokat nem kapta meg előre, amiket el kell mondania, bár lehet, hogy a hátralevő időben még azokat is kézhez kapja.

Magyar Péter ezt követően Papp Dánielnek, a közmédia verérigazgatójának üzent, hogy menjen le közéjük és nézzen a magyar emberek szemében.

A náci Németországban Goebbels a tíz ujját megnyalta volna,

ha olyan propagandája lett volna, amilyen ma Magyarországon működik, jelentette ki Magyar Péter.

Mohos Márton / 24.hu

Összetűzés a DK szimpatizánsaival

Piknikhangulatban indulhatott volna Magyar Péter és a Tisza Párt tüntetése csütörtök este a Várkert Bazárnál, de nem így lett.

Valamivel háromnegyed hét előtt zászlókkal és pártegyenruhában megjelentek a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai, több tucatnyi ember.

Mohos Márton / 24.hu

Péter Petra műsorvezető megkérte őket, hogy engedjék le a pártzászlókat. A tömeg kifütyülte a DK-szimpatizánsokat.

Megkérem a DK-s szimpatizánsokat, hogy engedjék le a zászlóikat vagy távozzanak

– mondta Magyar Péter kétszer is, miután színpadra lépett este hétkor.

Harmadszorra azt mondta, hogy távozzanak, ő pedig megvárja a rendőrség intézkedését.

Hogy jutottunk el idáig?

Ahogy minden választás előtt, a magyar ellenzék képviselői a júniusi választások előtt is kihangsúlyozták, hogy nagy igény lenne egy közmédia által szervezett vitára, hogy az üzeneteik olyanokhoz is eljuthassanak, akik csak a kormány médiájából tájékozódnak. Az események viszont csak akkor gyorsultak fel, amikor Magyar Péter ultimátumot adott a közmédiának: ha nem hívják vitára, tüntetést szervez az MTVA székháza elé.

A közmédia végül napokon belül meghajolt és meghirdette a vitát, igaz, olyan szabályokkal és keretrendszerrel, amit több ellenzéki politikus is hevesen kritizált. Magyar Péter belengette, hogy nem vesz részt a vitán, ha nem élő műsor lesz, később aztán a 24.hu-nak erősítette meg, hogy ott lesz a Várkert Bazárban.

Olvasói sztorik