Belföld

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy orvost és két műtőssegédet, amiért sóoldat helyett fertőtlenítőt használtak, és meghalt a beteg

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt szabott ki felfüggesztett szabadságvesztést a Szigetvári Járásbíróság két műtőssegédre és egy szakorvosra, amiért egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, és a beteg meghalt.

A Pécsi Törvényszék közleményében azt írta, hogy a két műtőssegéd 2020 májusában egy nőgyógyászati laparoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból.

Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

A műtét kezdetén a műtősnő megkérte az elsőrendű vádlottat, hogy töltsön fiziológiás sóoldatot a műtét során használt steril tálba. Az elsőrendű vádlott a műtő előterében található asztalon található üvegek közül felvette a fertőtlenítő szert tartalmazó sóoldatos üveget, és mivel nem jutott eszébe, hogy abban fertőtlenítőszer van, bevitte a műtőbe a tartalmát beleöntötte a steril tálba.

A műtétet a harmadrendű vádlott végezte, ennek során – tudta nélkül – fiziológiás sóoldat helyett kétszer is 20 milliliter fertőtlenítőszert fecskendezett a későbbi áldozat hasüregébe, valamint a műtét során használt eszközt is ezzel nedvesítették be.

A műtétet követően, a műtéti heg lemosása során észlelte a műtősnő a fertőtlenítőszer viszkózus állagát, amit azonnal jelzett a még ott lévő elsőrendű vádlottnak, akinek rögtön eszébe jutott, hogy véletlenül a sóoldatos üvegből a felületfertőtlenítő kerülhetett a steril tálba. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

A nő másnapra életveszélyes állapotba került, meg kellett műteni, azonban a szakorvos még ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett. A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek.

A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap – egy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, a szakorvosra másfél év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki. A súlyosabb büntetésben részesülő műtőssegédet és a szakorvost emellett két-két évre eltiltották foglalkozásuk gyakorlásától is.

Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik