Belföld

63 vádlottja van az 1,7 milliárdot elcsaló számlagyárnak

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség 63 ember ellen emelt vádat az 1, 7 milliárdos vagyoni hátrányt okozó szolnoki számlagyár ügyében.

Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség szóvivője a lapunknak küldött közleményében azt írta, hogy a cégvezetőkből, könyvelőből és egyéb ügyintézőkből álló bűnszervezet számlagyárként működött 2018. és 2021. között. A bűnszervezetet egy szolnoki férfi irányította.

Az volt az egész lényege, hogy a terheltek a bruttó számlaérték 8-10 %-a ellenében fiktív költségszámlákat biztosítottak tényleges gazdasági tevékenységet végző gazdálkodóknak és otthonfelújítási támogatást igénybe vevő magánszemélyeknek.

A „szolgáltatást” igénybe vevő vállalkozások a fiktív számlák áfa tartalmával adófizetési kötelezettségüket jogosulatlanul csökkentették, míg az érintett magánszemélyek az otthonfelújítási támogatások igénylése során használták fel a hamis bizonylatokat.

A felépített számlalánc célja az volt, hogy a „megrendelők” felé fiktív számlákat kibocsátó cégek jogkövető magatartás látszatát keltve, benyújtott adóbevallásukban a látszólag keletkező áfafizetési kötelezettségüket minimalizálják a láncolat részét képező, annak különböző szintjén álló társaságok közbeiktatásával. E társaságok egymás részére szintén fiktív alvállalkozói számlákat, teljesítés-igazolásokat állítottak ki, és ezt leplező pénzintézeti átutalásokat teljesítettek.

– fogalmazott közleményében az ügyész.

A saját irodával rendelkező, több mint 50 gazdasági társaságot irányító számlagyár segítségével a megrendelő vállalkozások és magánszemélyek mintegy 1,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A vádlottak között vannak a bűnszervezet irányítói és tagjai, a fiktív gazdasági társaságokat alapító strómanok és a számlabefogadók. Az ügyészség kilenc vádlottal egyezséget kötött a vádemelés előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik