A következő élő közvetítés része EP-listavezetői vita: Dobrev szerint nincs idő 2026-ig, Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén is fideszes kormány lesz

Donáth szerint repedezik Európa legkorruptabb rendszere, Dobrev szerint az országnak nincs több ideje

Facebook / Partizán
Facebook / Partizán

Vitaindító kérdések jönnek, mindenki 12 percet kap a válaszadásra.

Gulyás Márton először azt kérdezi, hogy a jogállamisági mechanizmus alkalmazása használt vagy ártott Magyarországnak, és különösen a magyar jogállamiságnak?

Donáth Annának pont azokkal vannak a legnagyobb vitái, akik nincsenek ott. Elhatározták Cseh Katalinnal, elhatározták, hogy a lopást megállítsák, amire büszkék. Lehazaárulózták őket, a családjaikat melegebb éghajlatra kívánták emiatt, de kiállnak a döntésük mellett, az uniós pénzeknek ugyanis nem az oligarcháknál kellene landolnia szerinte, hanem a magyar családoknál.

Repedezik Európa legkorruptabb rendszere, ezért is fontos, hogy folytassuk a munkát, mert fenn kell tartani az európai nyomást

– mondta Donáth.

Dobrev szerint Orbán Viktor miatt nem érkeznek ma uniós pénzek Magyarországra. A DK benyújtott egy törvényjavaslatot, csak el kellett volna fogadni, és dőlt volna a pénz hazánkba. De Orbánéknak Dobrev szerint fontosabb a lopás. Azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy az ellenzéki képviselőket figyeltetné, inkább nézzen magába. Az országnak nincs több ideje, aki úgy gondolja, hogy 2026-ig lehet várni, az szavazzon más pártra, aki hamarabb szeretne eredményt elérni, az pedig szavazzon rájuk, mondta.

Le Mariette veszi át a szót, neki csak az a furcsa abban, amit a képviselő asszonyok mondtak, hogy a lopás nem állt meg, a jogállamisági mechanizmus előír bizonyos dolgokat hazánknak, de nem elég erősek ahhoz, hogy számon kérjék azokat a kormányon.

Az elmúlt hónapokban történt, hogy egy ajánlatos közbeszerzésekre úgy hívtak meg ajánlattevőket, így történhetett meg, hogy egy kerékpárútépítésre egy tojástermelőnek és egy adószakértőnek is bejelentkeznie

– mondta.

Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén is fideszes kormány lesz. A jogállamisági mechanizmus előtt volt egy másik lehetősége Brüsszelnek arra, hogy büntesse a renitens tagállamokat, 2019-ben a 7-es cikket Magyarország ellen is megindították. A mechanizmus csak arról szól, hogy visszatartják azokat a pénzeket, amik szerződés szerint járnának nekünk. Magyarországnak 40 ezer milliárd forint jutna, de ez idő alatt 10 ezer milliárdot befizettek a magyarok az EU-nak, ez ellen kellene lobbizni szerinte.

Jogállamisági deficit van Magyarországon, ez nem kérdés szerinte, ahogy az sem, hogy lop a Fidesz. De azt állítani, hogy az összes pénzt el tudják lopni, az sem igaz, kerül pénz a magyar mezőgazdaságba.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik