Belföld

A Fidesz volt parlamenti képviselőjét javasolja szakértőnek a kormányhivatal a CATL-perben

24.HU
24.HU

A 24.hu márciusban számolt be arról, hogy nagyot csalódtak a Debrecen mellett épülő CATL akkumulátorgyár környezethasználati engedélyét megtámadó magánszemélyek és civilek képviselői, mert kiderült, hogy a Debreceni Járásbíróságon zajló perben ismét beleláthatatlan messzeségbe került az ítélethozatal.

Az eljárás több mint egy éve kezdődött, amikor még csak a talajmunkák zajlottak a Déli Ipari Parkban a CATL telephelyén. Időközben a beruházás első fázisa, egy hatalmas, közel egy kilométer hosszú szerelőcsarnok már majdnem szerkezetkész állapotba került, ám a bíróságon újra azt vizsgálják, és ehhez kellenek a szakértők, hogy a környezetüket védő civileknek van-e/volt-e egyáltalán joguk a perindításhoz.

A bíróság a per minden résztvevője számára lehetőséget adott arra, hogy szakértőt ajánljanak. A Litresits András ügyvéd által képviselt Moczok Gyula nyilatkozatban kérte az elsőrendű alperes Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal és az alperesi érdekelt CATL által javasolt szakértők elutasítását. – írta a Debreciner.hu.

A nyilatkozat szerint a kormányhivatal elsősorban Parragh Dénes Andrást, a Magyar Mérnöki Kamara alelnökét javasolta, másodsorban Bite Pál Endrénét, harmadsorban a Vidrocomp Kft.-t, végül a Mott MacDonald Magyarország Kft.-t javasolta. A CATL a Hungaro-Justitia Kft.-t ajánlotta a bíróságnak.

Litresits András arra hívta fel a figyelmet, Parragh Dénes András még 2002-ben nyilatkozott arról, hogy a Fidesz tagja. Parragh 2002 és 2006 között a Fidesz országgyűlési képviselője is volt, 2014 és 2018 között a Földművelődési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkárság szakmai tanácsadójaként dolgozott. A Parragh cége, az Eco-Green Kft. a hajdúszoboszlói önkormányzatnak írt hatástanulmányt a CATL-akkumulátorgyár várható hatásairól. A tanulmány megállapította, hogy a gyár nem fejt ki komolyabb hatást Hajdúszoboszló környezetére. Litresits szerint a szakértő „szorosan kapcsolódik ahhoz a párthoz, melynek tagja (vagy tagja volt), és előre tudható az álláspontja.

Bite Pál Endrénéről azt írják, ő a Vidrocomp Kft. alapítója és vezető tisztségviselője, aki azért nem felel meg, mert az elmúlt évtizedben számos állami nagyberuházáshoz (például a Budapest-Belgrád vasútvonal, a szolnoki Tisza-híd, valamint több autópálya) készített hatástanulmányt, segítette a környezetvédelmi engedélyek megszerzését, továbbá több debreceni beruházásnál és más projektnél (többek között a Debreceni Ipari Centrum létrehozásánál és Debrecen zajtérképének összeállításánál) segédkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik