Belföld

Jegyzőjét küldte maga helyett a debreceni polgármester, hogy átvegye az akkumulátorgyár elleni petíciót

Szabad a Hang
Szabad a Hang

Csütörtökön 50-100 aktivista próbálta átadni a debreceni polgármesternek azt a petíciót, amelyben a helybéli tiltakozók arra kéri Papp Lászlót, hogy „a külföldi multik helyett a helyi lakosok érdekeit vegye figyelembe”, és tegyen meg mindent azért, hogy ne épüljön akkumulátorgyár a városban.

A Szabad a Hang levélben eljuttatott közleménye szerint a petíciót már tizenkétezernél is többen írták alá, és a polgármesternek személyesen szerették volna átadni az aláírásokat. A tiltakozók azonban előzetesen azt a hivatalos választ kapták, hogy Papp László nem fog részt venni az eseményen, helyette Szekeres Antal, a város jegyzője veszi át az íveket.

Völgyesi Márton, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csapatának képviselője a petíció átadásakor elmondta, hogy várják a polgármester válaszát, mikor fogadja a helyi civileket, hogy egyeztetni tudjanak az akkumulátorgyárról.

A petíció átadását követően a résztvevők átvonultak a Csapó utcába, ahol 18 órától az LMP szervezett tüntetést, és több helyi civil is felszólalt az akkumulátorgyár építése ellen.

A debreceni akkumlátorgyár ellen tiltakozó helyi közösség főbb állításait a Szabad a hang honlapján  így foglalták össze:

  • Magyarország történetének legnagyobb, súlyosan környezetszennyező, és hatalmas energiaigényű beruházását készítik elő Debrecenben, a lakosság megkérdezése nélkül.
  • Eközben a klímaváltozás eredményeként már a lakosság stabil vízellátása sincs biztonságban, a Nagyerdő aljnövényzete eltűnik, a környező tavak kiszáradnak. Az akkumulátorgyár óránkénti vízigénye nagyjából kétszerese városunk teljes lakosságáénak. A 100 gigawattóra kapacitású gyár részben termőföldekre épül.
  • A jelenlegi helyzetben ilyen magas erőforrás-igényű ipari monstrumot a térségbe engedni felér egy öngyilkossággal, miközben a helyi munkanélküliségi problémákat sem oldja meg.

A Telex szerdán írta meg, hogy milliókból hirdetik a Facebookon, a kormány üzeneteit ismételgető influenszerek posztjait, akik szerint sorosista hergelés és balos hiszti a debreceni akkumulátorgyár elleni tiltakozás, a tiltakozók pedig idegen érdekekeket képviselnek. A közösségi médiában futó hirdetésekben olyan személyiségek is felbukkannak, mint a fideszes influenszervilág sztárriportere, Bohár Dániel és a kormánnyal mindig mindenben egyetértő Deák Dániel, aki a megafonos tevékenysége mellett a Schmidt Mária és Békés Márton nevével fémjelzett XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik