Belföld

Kémjátszma: Orbán Viktor folytatja a kádercserét

Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök határozata.

A kormányfő – Szijjártó Péter javaslatára – mentette fel Bunford Zsolt Jánost a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát. Orbán Viktor ezzel egyidejűleg Balajthy Henriettát – 2024. április 22-ei hatállyal – a tárca helyettes államtitkárává nevezte ki.

Indoklás nincs, így nem tudni, kap-e más fontos megbízatást a kormánytól Bunford Zsolt, akinek a neve nem ismeretlen a közélet iránt érdeklődőknek. Eddig a biztonságpolitikáért felelt a külügyminisztériumban. 2022-ig ő volt az Információs Hivatal (IH) főigazgatója. A hírszerzésnél 2008-tól dolgozott különböző vezetői beosztásokban.

A HVG szerint főigazgatói felmentésében szerepet játszott, hogy a hivatal átkerült Rogán Antal irányítása elá, illetve az is, hogy egy nappal a kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, nem lesz orosz-ukrán háború. Bunford Zsolt másfél éve Szijjártó Péter javaslatára rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot kapott Novák Katalin köztársasági elnöktől. Bunford Zsolt utódja házon belülről érkezik. Balajthy Henrietta 2015 óta dolgozik a tárcánál, eddig Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár kabinetfőnöke volt, írja a hvg.hu.

Amióta a miniszterelnök külön nemzetbiztonsági főtanácsadót (Biró Marcell) kapott, Orbán Viktor több szakembert is átmozgatott. A kormányfő néhány hete cserélte le Rogán Antal szuperkémeinek főnökét. Kovács Zoltán András dandártábornokot, a Nemzeti Információs Központ (NIK) élén Hatala Andrea váltotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik