Belföld

Biró Marcell miatt írta át a törvényt Orbán Viktor

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Veszélyhelyzet is van, nemzetbiztonsági főtanácsadó is kell.

Az Index kedden tényként írt arról, hogy már csütörtöktől Biró Marcell lesz a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. Ő jelenleg még a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke, de a Magyar Közlönyben kedden megjelent rendelet valóban megnyitotta előtte az utat az új tisztség felé.

A veszélyhelyzetre hivatkozva a kormány úgy döntött, felülírja a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról szóló törvénynek azt a paragrafusát, amely szerint Biró Marcell lemondási ideje 60 nap. A rendelet szerint az elnök a miniszterelnökhöz intézett írásos lemondása után 60 napnál rövidebb lemondási időt is meghatározhat, ha a lemondás

a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 3. § (3) bekezdése szerinti tisztség betöltésére tekintettel történik. Ebben az esetben a Hatóság elnökének megbízatása a Hatóság elnökének nyilatkozatában meghatározott napon szűnik meg.

Az Orbán Viktor kormányfő által aláírt rendelet kedden 23 órakor lépett hatályba.

A kormányzati igazgatásról szóló törvény idézett paragrafusa a politikai felsővezetők közé emelte a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját is. A jogszabályt egyetlen nap alatt fogadták el a kormánypártok.

A törvénymódosítás után a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának feladata többek közt, hogy a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, véleményével segítse a miniszterelnök, a kormány tevékenységét, a döntések előkészítését.

Nem Orbán Viktornak, de a kormánynak egyébként eddig is volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Rogán Antal nemzeti információs államtitkára, Kovács József. Ő a minap került be a kormányfő  Stratégiai Tanácsadó Testületébe.

Mielőtt Orbán Viktor kilenc évre kinevezte az SZTFH élére, Biró Marcell a Miniszterelnöki Kormányirodát vezette államtitkárként.

Kapcsolódó
Orbán új jobbkezet talált magának
A miniszterelnök ezentúl maga felügyeli a kormánydöntések előkészítését és végrehajtását, ezzel létrejön egy harmadik kancellária. Vezetője Biró Marcell lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik