Belföld

Pulzus: Vitézy Dávid a második legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna, derült ki a Závecz Tiborhoz köthető Pulzus Intézet reprezentatív felméréséből, melyet elsőként a Telex ismertetett.

Az LMP megrendelésére készült felmérés szerint így is stabil Karácsony Gergely előnye: a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd által támogatott, jelenlegi főpolgármestert a fővárosi szavazók 39 százaléka marasztalná egy második ciklusra.

A mi hazánkos Grundtner András 2-, a jobbikos Brenner Koloman 1 százalékon áll. A válaszadók 20 százaléka mondta azt, hogy nem tud vagy akar jelöltet választani.

A kutatás megjegyzi:

nagyon szoros lenne az eredmény, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalépne a másik javára, és képesek is lennének egymás szavazóit mozgósítani.

A volt közlekedési államtitkár azt ígéri, hogy nem fog ilyen megtörténni, de Karácsony szerint a kampány végére csak az egyikük marad talpon, az pedig Vitézy lesz.

Amíg Vitézy népszerűsége két hónap alatt 6 százalékot nőtt, Karácsonyé mindössze 1 százalékot vesztett januárhoz képest, Szentkirályi pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, Budapest főispánja.

Márciusra jelentősen, 8 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni, ami a kutatás szerint azt jelzi, hogy Vitézy a bizonytalanok táborából tudott új szavazókat megszólítani.

Módszertan:

Az adatokat március 19. és 21. között vették fel, összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg okostelefonra telepíthető alkalmazás segítségével. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik