Belföld

Egy Ferrari és egy Lamborghini lefoglalása után rács mögé került a parkfenntartási biznisz kulcsfigurája

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Z. Zsoltot bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják, a mögötte álló cégcsoporttal a fővárosi kerületek többsége szerződött, pártállástól függetlenül.

A 24.hu információja szerint március elején letartóztatták a fővárosi parkfenntartási üzletág szerteágazó politikai kapcsolatokkal rendelkező háttéremberét, Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát. Az értesülést a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője is megerősítette lapunknak.

Kutas Tamás közölte, hogy a „megkeresésben megjelölt személy” egy olyan üggyel kapcsolatban került rács mögé, melyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt. A tavaly indult vizsgálatban már 16 gyanúsítottat hallgattak ki.

Az ügy összefügg azzal a tavaly novemberi NAV-os bejelentéssel, amelyből kiderült, hogy a többi között egy ritka Ferrarit és egy Lamborghini Urust foglaltak le egy „számlagyár” felgöngyölítése során. Az egyik autó csomagtartójából 1,1 millió euró került elő.

Lakat alatt a számlagyár

Lakat alatt a számlagyár🕵️‍♀️

Egyszer s mindenkorra vége a fényűző életnek. Munkatársaink rátették a kezüket egy bűnszervezet vezetőjének garázsában talált limitált szériás Ferrarira, amelyből mindössze csak húszat gyártottak. A luxusjárgány csomagtartójából pedig több mint 1,1 millió euró került elő, és ez még nem minden. Egy másik helyszínen Lamborghini Urus-t parkoltattak.

A pénzügyőri akcióval érintett bűnszervezet számlagyárként működött. Az elkövetők 2021 nyarától összesen 472 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek.

Jelentős értékű ingatlanok, luxusjárművek és hatalmas mennyiségű készpénz lefoglalásával, illetve zár alá vételével csaknem 1,2 milliárd forint összegű vagyont biztosítottak a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a bűnszervezet végleges felszámolására szervezett akcióban. A 17 ingatlan és 8 gépkocsi mellett a félmilliárd forint értékű készpénz és a zárolt céges számlapénzek is az okozott vagyoni hátrány megtérülését szolgálják.
A bűncselekmény-sorozat megszakítására és a bűnszervezet felszámolására szervezett akcióban egyszerre 30 helyszínen, mintegy 100 pénzügyőr nyomozó és járőr csapott le. Néhány helyszínen a nagy volumenű adatmentésekhez szükséges IT-specialisták is dolgoztak. A NAV Merkúr bevetési egységének köszönhetően az egyik kiemelt helyszínen pótolhatatlan bizonyítási eszközöket találtak.
A nyomozóhatóság a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása és intellektuális közokirat-hamisítás bűncselekmények elkövetését kétséget kizáró és azt alátámasztó tárgyi, valamint digitális bizonyítékokat teljes körben begyűjtötte, amely alapján nyolc gyanúsítottat hallgattak ki. A Pécsi Járásbíróság három gyanúsított vonatkozásában elrendelte a letartóztatást.
A büntetőeljárás a nyomozóhatóság részéről akár rövid időn belül befejezhető. Amennyiben beigazolódik az elkövetők bűnössége, a szervezet irányítói a büntetőeljárás lezárásakor akár húsz év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Posted by Nemzeti Adó- és Vámhivatal on Friday, November 17, 2023

„Egyszer s mindenkorra vége a fényűző életnek. Munkatársaink rátették a kezüket egy bűnszervezet vezetőjének garázsában talált limitált szériás Ferrarijára, amelyből mindössze húszat gyártottak” – írta a rajtaütés után a NAV. Azt is közölték, hogy az akciót követően három gyanúsított letartóztatását rendelte el a Pécsi Járásbíróság, az érintettek és a jelentős vagyoni hátrány okozásával gyanúsított cégek nevét viszont nem hozták nyilvánosságra.

Úgy tudjuk, hogy mind Z. Zsolt, mind a három korábban őrizetbe vett, de időközben szabadon engedett férfi abban a céges hálózatban játszik vezető szerepet, amelynek

tagjai hosszú ideje uralják a budapesti kertészeti és parkfenntartási bizniszt, és a kerületek nagy részével jelenleg is szerződéses viszonyban állnak.

A Szabad Európa 2020-ban részletes cikksorozatban tárta fel, hogy a cégháló nagyobb tagjai, a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő, a Pannon Park Forest és a DeerGarden Kft. hogyan húzta be sorban a pályázatokat függetlenül attól, hogy egy-egy kerület vezetése kormánypárti vagy ellenzéki. A lap szerint a cégháló tagjai néha különálló vállalkozásként indultak és nyertek, néha pedig konzorciumként vitték el az önkormányzatoktól a 2–4 éves keretszerződéseket. Az üzlet méreteit jelzi, hogy a négy cég a 2022-es üzleti évben együtt több mint 19 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, miközben a tulajdonosi körök jelentős részben fedték egymást.

Z. Zsolt kulcspozíciót töltött be az üzletmenetben, többen olyan „láthatatlan emberként” mutattak be a lapnak, mint aki a kapcsolatai révén a háttérből szervezi a megrendeléseket, a nyertes cégek menedzsmentjében azonban nem vállal szerepet. Egyedül a Pannon Park Forest Kft.-ben volt korábban névleg is tulajdonos, a kertészeti cégek cégpapírjaiban felbukkanó tulajdonosok és vezető tisztségviselők ugyanakkor benne vannak abban a nagyobb céghálóban is, amelynek Z. az irányítója.

Azt szintén a Szabad Európa írta meg Z. beágyazottságát illusztrálva, hogy 2012-ben Tasnádi Lászlóval, Pintér Sándor belügyminiszter korábbi államtitkárával, bizalmasával is közös céget alapított. A cégháló egyik szereplőjének pedig volt közös vállalkozása Molnár Zsolt szocialista politikus feleségével. A cég egy nem túl sikeres szoláriumot működtetett 2010 környékén, ám ahogy a Magyar Narancs feltárta, az együttműködés szálai egy olyan üzleti körhöz vezettek, mely nemcsak a közparküzletben, hanem ingatlanügyletekben is érdekelt volt, jelentős számú önkormányzati ingatlant tudtak megszerezni a belvárosi kerületekben. Molnár a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke volt két cikluson át, mentelmi jogát a napokban függesztette fel a parlament, miután az ügyészség szerint 40 millió forint kenőpénzt vett át, amit ő tagad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik