Belföld

Pert fontolgat a kirúgása miatt a Magyar Péter tüntetésén beszédet mondó lelkész

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Munkaügyi per indítását fontolgatja Tarr Zoltán református lelkész, akit azután rúgták ki állami állásából, hogy beszédet mondott Magyar Péter Kossuth téri nagygyűlésén, tudta meg a 444.hu.

Tarrt, aki korábban zsinati tanácsos is volt, hétfőn azonnali hatállyal, indokolás nélkül bocsátották el állami munkahelyén, a Neumann János Nonprofit Kft. nevű minisztériumi háttérintézménynél, amit azért tehettek meg, mert még éppen nem járt le a három hónapos próbaideje. Csakhogy, Tarrt időközben több ügyvéd, munkajogász is megkereste, és tájékoztatták, hogy az indoklás hiánya nem ad szabadkártyát a munkaadók kezébe:

az azonnali hatályú felmondás jogát nem lehet például megtorlásképpen vagy az egyenlő bánásmód követelményébe ütköző módon gyakorolni.

A Magyar Helsinki Bizottság sajtósa a lapnak elmondta, hogy ennek teljesen gyakorlatias következményei vannak, például az, hogy az indoklás hiánya nem akadálya annak, hogy a munkavállaló az egyenlő bánásmód megsértésére hivatkozzon, és azt állítsa, hogy a munkaviszonyát például a politikai vagy más véleménye miatt szüntették meg. A bíróság ilyenkor jogosult, sőt köteles annak vizsgálatára, hogy miért hozta meg a munkáltató a munkaviszony megszüntető döntését. A bizonyítás ilyenkor arra irányul, hogy mi indította a munkáltatói jogkör gyakorlóját az adott felperes munkaviszonyának megszüntetésére.

Menczer Tamás, a Fidesz új kommunikációs igazgatója egy Magyar Péterrel vívott kommentcsatában azt írta, hogy „miért kellene a kormánynak egy olyan emberben megbíznia, aki meg akarja buktatni?!”, ami utalhat arra, hogy Tarrnak a politikai véleménye miatt kellett távoznia.

A lelkész a 444-nek elmondta, hogy ezért fontolgatja a perelést.

Tarr volt az is, aki ingyen átadta egyesületét Magyarnak. Korábban arról beszélt, hogy nem készül politikai szerepre, de szavazna Magyarra.

Magyar kirúgása után felkérte Tarrt, hogy legyen a még megalakulás előtt álló pártjának EP-képviselőjelöltje.

Kapcsolódó
Tarr Zoltán: Nem „magyarpétereztem” össze az egyházat
Nem hirtelen felindulásból elkövetett beszédet mondott a szombati tüntetésen felszólaló református lelkész, akit elbocsátották állásából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik