Belföld

Mégsem tudnak beköltözni a tulajdonosok a Duna Terasz Grande lakóparkba

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Mégsem tudnak beköltözni a tulajdonosok a XIII. kerületi Duna Terasz Grande (DTG) lakóparkba – írja a Telex. A lakók azt mondták a lapnak, hogy az ingatlan beruházója, a Duna Terasz Grande Kft. nem tudja birtokba adni az ingatlanokat a lakópark tűzjelző rendszerének a kódjai nélkül.  A kódok a lakópark kivitelezőjénél, a KÉSZ Zrt.-nél vannak, az azonban nem hajlandó átadni azokat, amíg nem történt egy ismételt pénzügyi elszámolás a két cég között.

Először 2023 márciusára ígérték az ingatlanok átadását, de a beruházás befejezése csúszni kezdett, a lakók nem tudtak beköltözni. Március elején több vevő tüntetést szervezett. Mára a legtöbb tulajdonos a lakások teljes vételárát megfizetve vagy a hitelezést elintézve várja, hogy mikor költözhetnek végre be az épületbe – emlékeztet a Telex. A beruházó Duna Terasz szerint a kivitelező KÉSZ Építő Zrt. késlekedett a munkálatokkal, a KÉSZ szerint pedig nem számolt el velük rendesen a Duna Terasz.

Március közepére az OTP leállította a hitelfolyósításokat azoknak a vevőknek, akik a lakóparkban vásároltak lakást.

A Telex most azt írja, úgy tűnik, nem történt meg teljesen a lakópark dokumentációinak az átadása, így a tűzjelző rendszer nélkül a Duna Terasz sem üzemeltetni, sem birtokba adni nem tudja a lakásokat. Ez azt jelenti, hogy hiába az átadás, a tulajdonosok továbbra sem tudnak beköltözni Duna-parti lakásaikba.

A lakóknak a helyzetet a KÉSZ Építő Zrt. és a Duna Terasz is megerősítette. A kivitelező szerint amikor átadták előző héten a lakóparkot, még üzemszerűen működtek a tűzjelző berendezések, amelyeket a Duna Terasz képviselői is ellenőriztek, ezért a mostani probléma egyetlen oka az lehet, hogy a Duna Terasz birtokbavétele után kikapcsolták őket. Arról írt a KÉSZ, hogy az átadáskor a Duna Terasz mindentől elhatárolódott, ami nem a kulcsok vagy az épület fizikai átadására vonatkozott, így a cég akarata ellenére sem tudták rendezni a Duna Terasszal a pénzügyi elszámolást.

A KÉSZ szerint a bíróság csak a terület elhagyására kötelezte őket, ezért továbbra sem kell átadniuk a lakópark dokumentációját, köztük a tűzjelző rendszer kódjait addig, amíg nem történik meg az elszámolás.

A vállalat arról írt, hogy amint ez megtörtént, kész átadni a kódokat, de mivel nem tudja elérni a Duna Terasz munkatársait, a tárgyalásokat sem tudják megkezdeni.

Kapcsolódó
Duna Terasz Grande lakópark: megkapta a kulcsokat a beruházó, tájékoztatást küldött a hiteleseknek az OTP
A bank korábban leállította a hitelfolyósításokat. A beruházó és a kivitelező vitája miatt hónapok óta nem tud beköltözni több mint ezer ember Budapest legnagyobb lakóparkjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik