Belföld

Duna Terasz Grande lakópark: megkapta a kulcsokat a beruházó, tájékoztatást küldött a hiteleseknek az OTP

Adrián Zoltán / 24.hu
A Duna Terasz Grande lakástulajdonosai tüntettek a ingatlanjaik elhúzódó birtokbavételi ügye miatt a Marina parton 2024. március 1-én.
Adrián Zoltán / 24.hu
A Duna Terasz Grande lakástulajdonosai tüntettek a ingatlanjaik elhúzódó birtokbavételi ügye miatt a Marina parton 2024. március 1-én.

A kivitelező KÉSZ Építő Zrt. levonult a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakópark területéről, a kulcsokat pedig átadták a beruházó Duna Terasz Grande Kft.-nek (DTG) – tudta meg a 24.hu. A beruházó és a kivitelező vitája miatt hónapok óta nem tud beköltözni több mint ezer ember Budapest legnagyobb lakóparkjába. A két társaság a terület birtokjogával kapcsolatban is vitázott, ebben a kérdésben hozott március 25-én döntést a bíróság a Duna Terasz Grande Kft. javára.

A terület átadását követően az OTP is levelet küldött a hiteleseknek. Ahogy arról korábban a 24.hu-n beszámoltunk, az OTP leállította a hitelfolyósításokat, emiatt pedig az állami támogatások is veszélybe kerültek.

Az OTP most a friss fejlemények után értesítette minden ügyfelét, hogy nem lesz akadálya a hitelek folyósításának.

„Tekintve, hogy a KÉSZ Építő Zrt. levonult a Duna Terasz Grande építési területéről, a beruházó birtokba tudja venni azt. Ezt követően pedig a vevők is tudnak élni a szerződéses jogaikkal” – írta a bank.

Kerestük a beruházót a KÉSZ levonulása után, a többi között azt kérdeztük, hogy mi a következő lépés most, mikor tudják elkezdeni a lakások átadását? A cég egyelőre nem válaszolt, de amint ezt megteszik, frissítjük cikkünket.

Információnk szerint a DTG első körben felméri majd az ingatlanok állapotát, erre a folyamatra korábban 1-2 hetes időtávot jelöltek meg. Ezt követően tudják majd az új kivitelezővel kijavíttatni a hibákat. A beruházó már egy ideje megállapodott egy új kivitelezővel, de azt egyelőre nem árulták el, hogy melyik céggel kötöttek megállapodást. A beruházó korábban a hibák kijavítását két hónapra becsülte, de azt is ígérték, hogy a lakható lakásokat fokozatosan elkezdik majd birtokba adni. Egy vevő kérdésünkre elmondta, hogy a DTG még egyelőre nem jelezte nekik a pontos határidőket és a kártérítési igénnyel kapcsolatos kérdéseikre sem reagáltak.

A Kész Csoporttal még március közepén vettük fel a kapcsolatot, miután a kivitelező bejelentette, hogy lakásbérlési lehetőséget biztosítanak azoknak a vevőknek, akik nem tudnak beköltözni lakásukba a Duna Terasz Grande lakóparkban.

A kivitelező arról tájékoztatta a 24.hu-t, hogy

a kedvezményes lakhatási támogatásra 14 család jelentkezett a március 10-ig biztosított határidő lejártáig.

A kiadó lakásokkal kapcsolatban elárulták, hogy a lakások jellemzően 30 és 50 négyzetméter közöttiek, a gépesített és bútorozott konyha kivételével üresek, bútorozatlanok, redőnnyel és világítótestekkel azonban felszereltek. Természetesen a lehetőséget igénybe vevő családok bármikor kiköltözhetnek az ingatlanból, nem szükséges aláírniuk határozott idejű bérleti szerződést – tették hozzá.

Adrián Zoltán / 24.hu A Duna Terasz Grande lakástulajdonosai tüntettek a ingatlanjaik elhúzódó birtokbavételi ügye miatt a Marina parton 2024. március 1-én.

Írtak arról is, hogy a bérleti konstrukciót és a bérleti díjat minden lakhatási támogatást igénylő család esetében külön-külön határozzák meg az adott család jelen életkörülményeihez igazodva.

A március 25-ei bírósági döntés a felek között az egyik vitát lezárta, de ezzel még közel sincs vége a történetnek. A fejlesztő szerint ugyanis a KÉSZ Zrt. a vállalt munkákat nem fejezte be határidőre, ráadásul további több hónapos haladékot kért, valamint a minőség csökkentésére tett javaslatot, amit a magyar piacon elfogadott alacsonyabb standardokkal indokolt. A Kész Csoport viszont azt állította, hogy a beruházást megvalósította, a lakások elkészültek, a lakók által jelzett hibákat kijavították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik