Belföld

Patthelyzet Budapest legnagyobb lakóparkjánál: az OTP leállította a hitelfolyósításokat, az állami támogatások is veszélybe kerülhetnek

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Nem folyósítja a hitelét az OTP Bank azoknak a vevőknek, akik a XIII. kerületi Duna Terasz Grande lakóparkban vásároltak lakást, de a beruházó Duna Terasz Grande Kft. (DTG) és a kivitelező KÉSZ Zrt. vitája miatt nem tudnak beköltözni ingatlanjukba – tudta meg a 24.hu. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a beruházó és a kivitelező jogi és elszámolási vitája miatt hónapok óta nem tud beköltözni több mint ezer ember Budapest legnagyobb lakóparkjába.

A vevők nemrég egy nyilatkozatot kaptak a DTG-től, melyet ha aláírnak, akkor megkapják a társasház megalapításáról szóló értesítőt, és elindul a folyamat, amelynek végén a nevük tulajdonosként rákerül a tulajdoni lapra.

Ugyanakkor kapnak egy fizetési felszólítást is az utolsó vételárrészlet befizetéséről, aminek a teljesítésére 30 nap áll rendelkezésükre. A probléma ezzel az, hogy sok vevőnek az utolsó részletet az OTP lakáshitele biztosítja, a bank viszont leállította a hitel folyósítását.

Farkas Norbert / 24.hu

A 24.hu-nak nyilatkozó lakók egyike elmondta, hogy szóban az OTP korábban azt kommunikálta, hogyha a vevő kéri a folyósítást, akkor azt ők teljesítik, de nem ez történt. A bank a 24.hu-nak ezzel kapcsolatban azt közölte:

Amíg a fejlesztő és a kivitelező vitája miatt nincs birtokbavételi engedély a hitelek fedezetéül szolgáló ingatlanokra, a tisztázatlan jogi helyzet miatt a hitelező jelzálogjoga bizonytalan, és ezért, amíg ez nem tisztázódik, a bank jogos érdekét szem előtt tartva nem folyósítja a hiteleket. Amint a jelzálog érvényesíthetőségének kérdése tisztázódik a támogatott hitelek esetében is, sor kerülhet a folyósításokra.

A beruházót pénteken levélben kérdeztük arról, hogy mi történik, ha a vevők a bank döntése miatt nem tudják kifizetni az utolsó részletet a Duna Terasz Kft.-nek a megadott határidőn belül. A cégtől azt a választ kaptuk, hogy szerdán tudnak válaszolni a kérdéseinkre – erről akkor beszámolunk.

Adódik a kérdés, hogy miért írják alá ezt a nyilatkozatot egyes lakók, amikor tudják, hogy a lakást úgysem vehetik át egyelőre. Többen úgy gondolkodnak, hogy jobb a széljegy helyett tulajdonba kerülni, még akkor is, ha a kulcsot egyelőre nem kapják meg. Akad, aki attól tart, hogy a KÉSZ akár jelzálogot is terhelhet az ingatlanra, és úgy érzi, így jobban védett.

Az OTP hitelfolyósítási stopja azért is lényeges, mert

ha a vevők esetleg kénytelenek valamilyen másik megoldást választani, akkor az összes állami támogatást (csok, áfa-visszatérítés, illetékmentesség) elbuknák.

Adrián Zoltán / 24.hu A Duna Terasz Grande lakástulajdonosainak tüntetése a Marina parton 2024. március 1-én.

A beruházó azt mondja, amíg nem kapja meg a területet, addig nem tud mit tenni, miközben a kivitelező azt hajtogatja, hogy bár kész van a munka, amíg tart az elszámolási vita, nem hagyják el a területet. A DTG ezért február elején bírósági végrehajtási kezdeményezett a KÉSZ-szel szemben.

A beruházó szerint lezárult az a szakasz, amikor a KÉSZ magától átadhatta a területet, és „a folyamat következő várható lépése az lesz, hogy a bírósági végrehajtó állami kényszerrel – szükség esetén a rendőrség közreműködésével – fogja rábírni” erre. A lakók jogászai közül viszont többen nem így látják, szerintük a folyamat több hónapig is elhúzódhat. A végrehajtási eljárással kapcsolatban pénteken a KÉSZ-t és a DTG-t is megkerestük, de egyelőre egyik cégtől sem kaptunk választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik