Belföld

Mészáros Lőrinc: Üldözött voltam a szocialista kormányok idején

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Interjút adott Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos vállalkozó az index.hu-nak. Bár láthatólag egész komoly PR-csapat fésülhette át mondandóját, azért szerencsére akadtak benne érdekes mondatok.

A mi kapcsolatunk barátság, ami a bizalmon alapszik, de külön úton járunk, hiszen a miniszterelnök úr 1989 óta politikus, én pedig 1992 óta vagyok vállalkozó

– mondta Orbán Viktor kormányfőhöz fűződő kapcsolatáról Mészáros Lőrinc, aki azt állítja, hogy 32 év munkájával jutott el odáig, hogy az ország leggazdagabb vállalkozója legyen. Állítása szerint legutóbb néhány hete találkoztak.

Mindketten sokat dolgozunk, de így is relatíve intenzív a kapcsolatunk. Napokig tudnánk beszélni sportról, futballról, közös gyermekünkről, a Puskás Akadémiáról. Persze ugyanígy téma a család, a gyerekek, szóba kerül a politika is, megpróbálunk együtt ebédelni, ha van időnk. Nem egyszerű összehozni, mert rengeteg elfoglaltságom van nekem is, neki még több

Tavaly Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó születésnapjára „nagyon szép ajándékot” adott, de nem volt hajlandó elárulni, hogy mit.

Mészáros így magyarázta, hogy nem futott úgy a szekere a 2000-es években, amikor nem a Fidesz volt hatalmon:

Kijelenthető, a szocialisták idején üldözötté váltak a jobboldali vállalkozók, köztük én is. Az elvileg véletlenszerű ellenőrzések gyakorlatilag állandóan minket találtak meg, próbáltak ellehetetleníteni, de ez nem sikerült. A 2010-es választások után az Orbán-kormány tervei tiszták, világosak voltak, és be is váltak.

Megkérdezték Magyar Péterről is.

„Magyar Pétert én személyesen nem ismerem, nem is avatkozom bele az ügyeibe. A nevét is csak onnan ismertem, hogy Varga Judit volt férje. Ő a politikai színpadon van, én a gazdasági életben élek, nincs közös pontunk. Ha valakinek én vagyok a témája, azt nem veszem támadásnak, Pesty László esetében sem, aki egyébként egy vicces ember.” (A fidesz-közeli dokumentumfilmes tavaly nyáron a Lölő-jelenségről beszélt, amelyben egybites arcok birtokolnak hatalmas vagyonokat.)

Mészáros beszélt arról, hogy közel 400 cége van, még ma is minden nap 6-kor felkel, de cégeit a kiváló menedzserei vezetik. Még a humorát is megcsillantotta, amikor a versenyről beszélt.

A megrendelésekért meg kell dolgozni, versenyezni, elnyerni, majd első osztályú minőségben, határidőre, pluszköltség nélkül elvégezni a munkát, állva a sarat a külföldi tulajdonú, multinacionális vállalatokkal szemben is”

– állította az állami megrendelésekből milliárdossá vált vállalkozó, aki azt is kijelentette, hogy „a világ nem úgy működik, hogy van egy joystick, és azzal állítgatják a pénzcsapot, hogy ki mennyit kap”.

Mészárost baráti viszony fűzi az ország második leggazdagabb emberéhez, Csányi Sándor OTP-vezérhez is, akivel csak a bankszektorban rivalizálnak állítása szerint.

És persze a foci és a Puskás Akadémia sem maradhatott ki az interjúból.

Megmosolyogják, amikor azt mondom, világszínvonalú az akadémiánk, pedig nem a levegőbe beszélek, viszonyításképpen láttam az európai topklubok, így a Real Madrid, a Barcelona, a Bayern München vagy éppen az Arsenal műhelyeit. Az infrastruktúra és a szakmai munka világszínvonalú, de a tehetség megtalálása a legnehezebb feladat

– mondta Mészáros.

Kapcsolódó
Hogyan szerezhetett 660 milliárd forintot Mészáros Lőrinc tíz év alatt?
Talán nem is számít nagyvállalkozónak, akivel még nem jött szembe az egykori gázszerelő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik