Belföld

Tanárper: a Kölcsey igazgatója szerint a tankerület vezetője azt mondta, ő csak teszi a dolgát a felülről kapott instrukció szerint

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Folytatódott a Kölcsey Ferenc Gimnázium öt, 2023-ban rendkívüli felmentéssel kirúgott tanárának pere, akiket a pedagógusok polgári engedetlenségi akcióinak idején menesztett az iskola fenntartója, a Belső-pesti tankerület. A bíróságon tanúként hallgatták ki az iskola igazgatóját, Fazekas Csabát és helyettesét, Bogdán Viktóriát, írja a 444.

Marosi Beatrix, a tankerület vezetője a szabályos idézés ellenére sem jelent meg a tárgyalóteremben.

Az ügyvédje szerint Marosi beteg, ám mikor a bíró azt kérdezte, hol van az erről szóló igazolás, az ügyvéd azt mondta, hogy azt majd utólag fogja hozni, mire a bíró közölte, hogy azt előre kell benyújtani. Emlékezetes, hogy a tankerület vezetőjét tavaly ősszel is meghallgatta a bíróság, aki akkor nem tudta elmondani, hogy a pedagógusok milyen célból folytattak polgári engedetlenséget, és azt sem tudta megindokolni, hogy az abban résztvevő tanárok közül miért pont az érintett öt illetőt rúgta ki.

A tanárok, Molnár Barbara, Ocskó Emese, Palya Tamás, Sallai Katalin és Törley Katalin alapjogi és munkaügyi érvekkel nyújtották be keresetüket, őket a Helsinki Bizottság képviseli. Ez az első olyan tanárper, ami eljutott addig a bíróságon, hogy az igazgatót is meghallgassák az ügyben, írja a lap. Fazekas Csaba, a Kölcsey igazgatója az elbocsátottak mellett kiállva arról írt akkor, hogy „nincs mentség a kiváló tanárok kirúgására”, és ezzel súlyosan sértették a diákok tanuláshoz való jogát.

Marosi azt mondta, csak tette a dolgát a felső útmutatás szerint

Fazekas a tárgyalóteremben elmondta, hogy a polgári engedetlenségben résztvevő tanárok 2022 tavaszán 13 napig folytatták az akciót, amit előre kitalált forgatókönyv szerint tettek, hogy ezzel ne akadályozzák az oktató-nevelő munkát, mindig csak egyvalaki adott le polgári engedetlenségre vonatkozó nyilatkozatot. Elmondása szerint az akciókra nem volt semmilyen reakció a kommunikáció szintjén a fenntartó részéről, egyedül az volt a következmény, hogy az engedetlenkedő tanárok elvesztették illetményüket az adott napra.

Sőt, ekkoriban még

a tankerületi értekezleten az igazgatók azt az instrukciót kapták Marosi Beatrixtól, hogy hagyjátok, hadd csinálják.

A Kölcsey igazgatójának a 2022-es tanév vége után megváltozott ez a helyzet, Marosi Beatrix azt az elvárást közvetítette az igazgatók felé, hogy a sztrájkot hagyják folytatódni, a polgári elégedetlenségről pedig mondják el, hogy az törvénytelen. Mivel a tanárok akcióikkal nem érték el céljukat, ezért a következő tanév elején ennek ellenére is folytatták az elégedetlenségi hullámot.

Fazekas szerint aztán Marosi szeptember elején megjelent az igazgatói irodájában, és 30 elégedetlenkedő tanárnak személyesen adta át a figyelmeztető levelet azért, mert továbbra is folytatták az engedetlenséget. A tanárokkal nem beszélgetett, csak annyit mondott:ő teszi a dolgát, a közép-irányító szervtől kapott instrukció szerint.

Marosinak a tanárok kirúgásában betöltött szerepével kapcsolatos további részletekről hosszan beszámol a lap tudósítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik