Belföld

Nagy Márton berendelte a Spar vezetőjét, lapértesülés szerint a kormány pert fontolgat a cég ellen

Rágalmazási pert fontolgat a Spar ellen a magyar kormány – állította hétfőn megbízható forrásokra hivatkozva a Világgazdaság. A lap szerint a per nem a Spar Magyarország, hanem az osztrák anyacég ellen irányulna, amelynek tulajdonosa és vezérigazgatója éles nyilatkozatot tett a magyar kormánnyal kapcsolatban.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva elmondta, foglalkozott a Spar kérdéskörével, elítéli a vállalat kijelentéseit, amik következményekkel fognak járni, írja az Index.

Múlt héten behívtam a SPAR vezetőjét, és elmondtam neki, hogy minden kijelentésnek következménye van, és haladéktalanul támassza alá, amit mondott. Kikérjük magunknak ezt a hangnemet. Fáradjanak ide, és mondják el, mire alapozzák ezeket a kijelentéseket, amiknek következményei lesznek

– fogalmazott, de konkrét következményeket nem említett meg. Szerinte ugyanakkor „önmagában következménye van annak, hogy nagy veszteséggel működnek. Nincs döntés még arról, hogy megvásárolnák, Lázár Jánostól eddig csak javaslatként hangzott el”.

Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapnak azt nyilatkozta, hogy a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport a kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét.

Reisch azt is állította, hogy a magyar miniszterelnök azt kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Reisch szerint a kormány a részesedésén keresztül akarja átvenni a cég tulajdonjogát.

A Spar nemrégiben Brüsszelnél is panaszt tett a magyar kormányra, amiért beavatkozott a piacba. A Spar azt állítja, hogy az Orbán-kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, több uniós jogszabályt is sért, köztük az áruk szabad mozgásának elvét is. A különadó mellett a Spar az árstop intézményét is sérelmezi. Úgy számolnak, hogy a kormányzati intézkedések 90 millió euróval növelték a Spar költségeit, ennek következtében 2023-ban csaknem 50 millió eurós veszteséggel zártak.

Lázár János a minap igen kemény hangnemet ütött meg a Sparral kapcsolatban. Az építési és közlekedési miniszter szerint a cég, amely „a korrumpált osztrák sajtón” keresztül üzent a kormánynak

meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett.

Lázár kijelentette: felvetette a kormányban, hogy „ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, és inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy nem kiszorítani akarják a Spart és a külföldi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, ogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek”.

Kapcsolódó
Az Auchan engedett, a Spar viszont harcba száll az Orbán-kormánnyal
A Spar nem érzi biztonságban magyarországi tulajdonát, miután állítólag a miniszterelnök kért bevásárlási lehetőséget egy családtagja számára. Van-e kisajátításbiztos megoldás, és mikor avatkozhat be az uniós bíróság?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik