Belföld

A Kutya Párt már el sem megy az ellenzéki pártok XII. kerületi előválasztásról szóló megbeszélésére

Adrián Zoltán / 24.hu
Kovács Gergely
Adrián Zoltán / 24.hu
Kovács Gergely

Abszurd lenne, ha összehívnék egy taggyűlést, hogy akkor új feltételekkel kellene nekimenni a XII. kerületi előválasztásnak. Egy ideje már tárgyaljuk ezt a verziót, amit egyébként nem is én hoztam be. Most meg kiderül, hogy ez így nem jó?

– nyilatkozta Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke a 24.hu-nak.

Patthelyzet alakult ki ugyanis a XII. kerületi előválasztással kapcsolatban, miután az ellenzéki pártok többsége elfogadhatatlannak tartja az előválasztás egyik, a Kutya Párt által támasztott feltételét, miközben a kétfarkúak képviseletében Kovács ezen láthatóan már nem hajlandó változtatni. Este a pártok képviselői egy asztalhoz ülnek, de az MKKP társelnöke nem vesz részt a találkozón. „Értem, hogy a többi párt azzal tölti az idejét, hogy különböző opciókban gondolkozik, de én mással foglalkozom” – mondta lapunknak Kovács Gergely.

A Hegyvidéken már a 2022-es országgyűlési választásokon kiderült, hogy verhető a Fidesz, a momentumos Hajnal Miklós győzelmével megtörte a több évtizedes fideszes hegemóniát. Ráadásul Pokorni Zoltán visszavonulásával még inkább vérszemet kaphattak az ellenzéki pártok, melyek esélye tovább nőne, ha sikerülne a kormánypárti jelölttel, Fonti Krisztinával szemben egyetlen vetélytársat állítani. A szándék erre megvolt, négyen vettek volna részt az előválasztáson: Kovács mellett Farkas Csaba, a kerület korábbi rendőrkapitánya, aki a DK támogatásával a Momentum polgármesterjelöltje, míg Kendernay János, az LMP, Visi Piroska pedig helyi civilek jelöltjeként venne részt a megméretésen.

Szajki Bálint / 24.hu Hajnal Miklós a Karmelita Kolostor előtt felállított fém kordonokat bont el 2023. március 29-én.

Kovácsék elképzelése szerint egy előválasztási győzelem esetén az egyéni választókerületek kétharmadában (nyolc körzetben) és a polgármesteri posztért kizárólag az MKKP indított volna jelöltet, ahogy fogalmaznak: „A többi párt gyakorlatilag levonult volna a pástról.” Ez a forgatókönyv egyébként nem Kovács, hanem a momentumos Hajnal Miklós ötlete volt.

Nem nagyon hiszek abban, hogy lehet kerületet vezetni a többi ellenzéki párt nélkül

– nyilatkozta erre a háttérben egy vezető ellenzéki politikus a 24.hu-nak, hozzátéve, szerinte az MKKP rosszul számol, mert még akkor sem tudnának többséget kialakítani, ha 8 egyéni körzetet és a polgármesteri posztot is behúznák. (A hegyvidéki képviselő-testületnek 17 tagja van – öten kompenzációs listáról kerülnek be –, s ehhez jön a polgármester tizennyolcadikként.)

Az MKKP-nek a leglátványosabb vitája a DK-val van, miközben Gyurcsány Ferenc pártjának nincs is polgármesterjelöltje a kerületben. A képviselőiket viszont a testületben szeretnék látni.

A DK szerint az előválasztás győztese nem szerezhet jogot arra, hogy egyszemélyben döntsön a képviselőjelöltek kétharmadáról.

Úgy tudjuk, a párt azt támogatja, hogy tárgyaljanak a 12 egyéni körzetről, de ebbe az MKKP nem akar belemenni. Egyébként nemcsak a DK, hanem az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik sem fogadta el, hogy a győztes gyakorlatilag mindent visz (nekik pedig semmi sem jutna), és ezt a pártok hivatalos levélben is megírták a Kutya Párt elnökének – állítja a DK.

Érthető persze, hogy a DK kevesli a maximum két képviselői helyet arra az esetre, ha Kovács megnyeri az előválasztást (ez esetben a Hajnal és Kovács által támogatott terv szerint az MKKP 8, a Momentum és a Demokratikus Koalíció 2–2 körzetben állíthatna jelöltet). Egyrészt a legnagyobb ellenzéki pártról van szó, másrészt a 2023-ban elhunyt Vágó István öt éve több mint 600 szavazattal nyerte meg a körzetét Kovács előtt – aki viszont azóta komoly munkát végzett a testületben, és ellenzéki politikusok szerint is jó eséllyel indulna az előválasztáson.

Az MKKP társelnöke viszont az elmúlt hetekben a lemondásáig súlyosbodó történések alapján nem engedheti meg magának, hogy miután nagy nehezen sikerült keresztülvinnie a XII. kerületi előválasztásra vonatkozó tervet a pártjában, most egy újabb, esetlegesen a többi ellenzéki pártnak több helyet biztosító opciót támogasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik