Belföld

Magyar Péter: Az EP-választáson szeretnénk indulni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A 2026-os választásra szeretnének összehozni egy olyan, középen álló erőt, amelyik azt eredményezné, hogy a három politikai erő egyikének se legyen abszolút többsége, és így koalíciós kormányzásra kényszerüljenek – mondta el Magyar Péter a Partizánnak péntek este, az Andrássy úti zászlóbontását (amelyről a közvetítésünket itt olvashatják vissza) követően adott interjúban.

A három erő közül az egyik szerinte a Fidesz, a Mi Hazánk Mozgalmat Magyar nem kezelné külön erőként, a másik erő alatt a „Gyurcsány-féle” baloldalt érti. A harmadik erőt pedig ő szeretné képviselni, ennek a programját igyekezett meghirdetni péntek délután.

Magyar szerint 10 százalék felé mérték „a Karmelita belső felmérései” a még meg sem alakult pártját, illetve a Medián felmérését is említette, amelyik azt mérte, milyen eredményt érhetne el a választáson, ha már lenne pártja. Az őt ismerők (nagyjából a válaszadók kétharmada) 13 százalékára számíthatna biztosan vagy valószínűleg a mérés szerint.

Soha nem kötök koalíciót Gyurcsány Ferenccel 

– szögezte le az esetleges koalíció kialakításával kapcsolatban, majd a Fidesszel kapcsolatban jelezte, hogy a programjában benne lesz, hogy egy miniszterelnök két ciklusig maradhat, ezen pedig Orbán Viktor már rég túlvan, így vele sem fogna össze. Szerinte egyébként amíg Gyurcsány van, Orbán is van.

Magyar nem hiszi, hogy reális lenne, hogy a jövőben ő Magyarország miniszterelnöke legyen.

A júniusi önkormányzati választáson terveznek elindulni, több párttal is tárgyaltak erről, voltak olyanok, akik megkeresték, de kiderült, hogy „Rogán Antalék állnak ezek mögött a pártok mögött”. Tárgyalásra azért van szükség, mert új párt bejegyzése már nem tud végigmenni a jelöltállítási határidőig.

Nem dolgozunk együtt olyanokkal, akik részesei voltak ennek a status quónak

– hangsúlyozta az ellenzéki pártokkal kapcsolatban. Egyúttal azt is jelezte, hogy az EP-választáson szeretnének elindulni, de ő nem szeretne EP-képviselő lenni. „Az a cél, hogy a NER-t leváltsuk, vagy legalább arra kényszerítjük, hogy koalícióban legyen, és ez egy hatalmas munka”, vélekedett.

Főpolgármester-jelölt állításán még nem gondolkodott, ugyanakkor Karácsony Gergelyt és Szentkirályi Alexandrát sem szeretné támogatni.

Arra a kérdésre, hogyan garantálná, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen egy jól működő egészségügyi ellátás, Magyar a többi közt azt mondta, hogy nem kell mindig feltalálni Magyarországon a spanyol viaszt, és érdemes jól működő külföldi példák alkalmazásán gondolkodni. Alapvetően központosítás-ellenesnek tartja magát. Az oktatáspolitikai víziói kapcsán Magyar arról is beszélt, a spontán szegregációt nem korlátozni kell, hanem el kell kerülni azt, hogy olyan szinten romoljon az oktatás színvonala, hogy ennek következtében minél többen magániskolákba járassák a gyerekeiket.

Az eutanázia kérdésében nincs konkrét álláspontja, leült Karsai Dániellel beszélni, de megosztó kérdésnek tartja, amiről szerinte társadalmi szintű kommunikációra lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik