Belföld

Medián: 55 százalék kormányváltást szeretne

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Magyar Péter népszerűségét is mérték.

A HVG megbízásából készült Medián-kutatás szerint márciusban már a kétharmadot közelíti azok aránya, akik szerint az országban „rossz irányba mennek a dolgok”, és az abszolút többség (55%) kormányváltást szeretne. A Fidesz–KDNP népszerűsége a teljes népesség körében nem csökkent, ám a politikai aktivitás növekedése miatt a „biztos” szavazóknál támogatottsága márciusra 53-ról 46 százalékra esett.

A Medián szerint ez összefügghet a kegyelmi botránnyal. Arról 97 százalék hallott, és csaknem kétharmados azok aránya, akik indokoltnak tartják Orbán Viktor felelősségének felvetését. Még a kormánypárti szavazók közül is minden ötödik ezt az álláspontot képviseli.

A Novák Katalint váltó köztársasági elnöknek még nem sikerült elődeihez hasonló ismertségre szert tennie. Egy héttel megválasztása után csak a megkérdezettek 36 százaléka tudta pontosan megnevezni Sulyok Tamást.

Jóval ismertebb (68%) Magyar Péter. A Medián azt is mérte, milyen eredményt érhetne el a választáson, ha már lenne pártja. Az őt ismerők 13 százalékára számíthatna biztosan/valószínűleg, 20 százalékára esetleg, 45 százalék kizárta, hogy a kegyelmi ügy miatt szintén lemondott Varga Judit volt férjére szavazzon. A zászlóbontást március 15-re ígérő Magyar Facebook-oldalán arra kérte Kubatov Gábor Fidesz-alelnököt (FTC-elnököt) és Rogán Antal minisztert, hogy tartózkodjanak a titkosszolgálati módszerektől, ne küldjenek szervezett huligánokat provokálni az ünnepi rendezvényükre.

Módszertan

A felmérést március 6. és 9. között készítette a Medián, 1000 fős országos reprezentatív minta telefonos megkérdezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik