Belföld

„Ha Rogán csinálná a kommunikációt, biztos nem ilyen lenne. De jó, hogy nem ő csinálja, ez egy ilyen párt”

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A Kétfarkú Kutya Párt rendezvényén részt vevők komolyabban vették az elmúlt egy hét eseményeit, mint a lemondó, majd visszatérő pártelnök. Riport a Szabadság hídról.

Legutóbb egy fideszes eseményen voltam, talán még az első Békemeneten. Most izgatott vagyok, mert még soha nem voltam kutyapártos rendezvényen

– mondta Eszter a Szabadságon híd járdáján ülve. Ide hívta hídfoglalásra szimpatizánsait március 15-ére a Kétfarkú Kutya Párt. A Magyarország szabadságra megy című rendezvényre zenét, freestyle rapet és izzó hangvételű beszédeket ígértek. Az előbbieket be is tartották, de aki arra számított, hogy a pártvezetők magyarázatot adnak az elmúlt egy hét történéseire, azaz a lemondásukra, majd visszatérésükre, az csalódott.

„Ez egy ilyen párt”

Mégis, Eszterhez hasonlóan több másik nyilatkozó is pozitívnak nevezte a párt kommunikációját, szerintük ilyen egy őszinte párt, ahol nem palástolják el a vitákat. De azért nem volt mindenki ilyen megengedő.

Adrián Zoltán / 24.hu Alfonz

Ha Rogán csinálná a kommunikációt, biztos nem ilyen lenne. De jó, hogy nem ő csinálja, ez egy ilyen párt

– ezt már Alfonz mondta, aki nem ábrándult ki az MKKP-ből, de azért biztos benne, hogy nem tettek jót a pártnak az elmúlt hét eseményei.

Ő úgy látja, hogy a Kutya Pártnak muszáj előre menni, és ehhez hozzátartozik az is, hogy alkukat kötnek, már ha nem akarnak néhány százalékos szervezet maradni. Kovács Gergely pártelnök XII. kerületi indulása szerinte azért is jó lenne, mert ha nyer az előválasztáson, akkor sem az ellenzéki pártok közös jelöltje lesz, „nem lenne ott a DK-logó a képe alatt”.

Sebestyén és Tomi nem biztos abban, hogy az „elpártosodás” a kétfarkúak megfelelő útja, ők legalábbis nem szeretnék, hogy a viccpártiság megszűnjön. De közben azt is megnéznék, milyen az, amikor egy MKKP-s vezet egy kerületet. „Most magamat cáfoltam, ugye?” – kérdezte egyikük, majd arról beszélt, hogy szerinte sokaknak dilemma ez a Kutya Párttal kapcsolatban. Ők egyébként Magyar Péter zászlóbontására is átmentek utóbb.

Lehet valakinek szimpatikus egyszerre Magyar és Kovács? – kérdeztük.

Annyira nem szimpatikus az az ember, de amit csinál, az igen, és nem bánnánk, ha kicsit ő is megerősödne

– válaszolták. Azt pedig nem gondolják, hogy Magyar az MKKP konkurenciája lenne, szerinte rá „a kiábrándult fideszesek” szavazhatnak.

Adrián Zoltán / 24.hu Sebestyén és Tomi

Máshogy látja László, aki Eszterhez hasonlóan szintén fideszes volt valaha, de még régebben.

1989 októberében be akartam lépni a Fideszbe, de nem engedték, mert egy héttel elmúltam 35, ami akkor kizáró ok volt. Pár év elteltével azért már láttam, hogy nem baj, hogy lemaradtam.

László a fiatalokkal ellentétben azt gondolja, hogy Magyar Péter elvihet szavazatokat a kétfarkúaktól, de nem az övét, mert ő nem bízik Magyarban. Az elmúlt egy hétben szerinte az MKKP nem jól kommunikált, a belső vitát maguk között kellett volna lerendeznie.

Körbenézve egyébként a Szabadság hídon nem volt az az érzésünk, hogy az MKKP a fiatalok pártja lenne. Sok volt a középkorú, és az idősebb korosztályból is bőven lehetett látni szimpatizánsokat. De vissza Lászlóhoz, aki konzervatív, liberális, zöld embernek tartja magát, csak ilyen pártot még nem talált, a kutyákkal viszont szimpatizál.

Péter, az MKKP párt egyik passzivistája azt mondta, hogy „el kell menni a pártosodás felé”, és őt nem rázta meg az elmúlt egy hét, de tudja, hogy

sokakat megütött ez a dolog.

Összességében is az volt az általános vélemény a „hídfoglalók” között, hogy habár nem tartják szarvashibának a párt elmúlt egy hetét, ideálisnak azért senki sem nevezte a történéseket kevesebb mint három hónappal a választás előtt.

Jövő hét szerdán mondanak le legközelebb

Gergő kérdezte, hogy mennyien vagyunk. Mondtam, hogy amíg a szemem ellát. Persze nem tudta, hogy rövid látó vagyok

– mondta a műsorvezető, Tóth Imre Bruti a színpadon négy óra körül. A humorista, aki a 4. helyen szerepel a párt EP-listáján, hozzátette, hogy csak viccelt, de tényleg nem voltak sokan, pár százan voltak csak akkor is, amikor az első felszólaló felment a színpadra.

Az eseményen a leglelkesítőbb beszédet Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester és Törley Katalin EP-képviselőjelöltje mondta (a Tanítanék Mozgalom képviseletében ő második a listán).

Adrián Zoltán / 24.hu Törley Katalin

Baranyi – akit felkért budapesti listavezetőjének az MKKP –  szerint nem szabad elfordítani a fejünket, cselekedni kell, és „az egyetlen esélyünk, ha nem a kertjeinket, hanem a közösségi kertjeinket gondozzuk”. Törley pedig végig arról beszélt, hogy neki mit jelent a szabadság, és szerinte „egy tanár az, aki a legtöbbet képes tenni a szabadságért”.

Utolsóként mentek fel a színpadra a társelnök, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna. Kovács azzal kezdte a beszédét, hogy kommunikációs szempontból erős héten vannak túl. Aztán elviccelték a dolgot, például azzal, hogy legközelebb mikor (jövő szerdán) mondanak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik