Belföld

Komoly jogokat, miniszteri fizetést kap Orbán új főembere

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Több rendelet is módosult a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója miatt.

A Magyar Közlönyben megjelent Sulyok Tamás köztársasági elnök határozata arról, hogy szerdán megszűnt a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének jogviszonya. Biró Marcell azért mondott le, mert csütörtöki hatállyal őt nevezte ki Orbán Viktor a saját nemzetbiztonsági főtanácsadójának. Az új tisztség miatt módosult több kormányrendelet is.

A jövőben például Biró Marcell felelős a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért, a kormányzati döntéshozatal és döntés-előkészítés nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi politikai, stratégiai, kül- és közpolitikai szempontú nyomon követéséért. A kormányfő az ő útján láthat el bármilyen védelmi kül- és belpolitikai, honvédelmi, nemzetbiztonsági, rendészeti, idegenrendészeti, bűnmegelőzési, bűnüldözési, büntetés-végrehajtási, katasztrófavédelmi és egyéb rendvédelmi szakpolitikai feladatot. Figyelemmel kíséri a rendvédelmi szervek, a Magyar Honvédség, a NAV tevékenységét és ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit, ha nincs ott Orbán Viktor.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója ügydöntő jogkörrel gyakorolja a Kormány részére a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 8. § (8) bekezdésében, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 88. § (8) bekezdésében meghatározott hatáskört.

A nemzetbiztonsági főtanácsadó minisztert megillető mértékű juttatásokra jogosult. Ha kér, használhat hivatali lakást.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója – át nem ruházható hatáskörben – személyi illetményt állapíthat meg a Kit. 13/B. § (5) bekezdése szerinti szervezeti egységhez tartozó álláshelyen foglalkoztatott kormánytisztviselő részére. Személyi illetmény bármely álláshelyen megállapítható, függetlenül annak besorolásától.

Módosult a kormány ügyrendjéről szóló határozat is. A jövőben a miniszteri rendeletek tervezetét – főszabály szerint – egyeztetésre meg kell küldeni a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának is, aki a kormányhoz maga is nyújthat be előterjesztést, tanácskozási joggal részt vesz a kormány ülésén. Biró Marcell a kormányülésen akadályoztatása esetén nem helyettesíthető. Az általa vezetett Védelmi Tanácsnak négy miniszter a tagja: Rogán Antal, Pintér Sándor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Szijjártó Péter. 

Kapcsolódó
Sulyok Tamás felmentett két államtitkárt
Farkas Örs viszont előrelépett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik