Belföld

Nemzetbiztonsági főtanácsadót akarnak Orbánnak, sürgősen

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Rogán Antal minisztériumában ő irányítja majd a nemzetbiztonsági főtanácsadói kabinetet és titkárságot, a Nemzetbiztonsági Irodát.

A kormány nevében Rogán Antal és Semjén Zsolt jegyzi a javaslatot, amely több törvény módosításával lehetővé tenné, hogy Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadót nevezzen ki magának. A kormányzati igazgatásról szóló törvény úgy változna, hogy a miniszterelnök, a miniszter, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtikár mellett a politikai felsővezetők közé sorolja a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját is.

Az indoklás szerint a veszélyek korában ez hozzájárulna az ország biztonságának megőrzéséhez, lehetővé tenné a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációját. A feladat összetettsége miatt, hoznák létre

a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója

tisztséget. A javaslat szerint a miniszterelnök a nemzetbiztonsági főtanácsadó kormányfő politikai igazgatójához (Orbán Balázshoz) hasonló jogállást tölt majd be. Jogosult lesz diplomata útlevélre, dönthet a minősített adatokról.

A polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint a honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti majd Orbán Viktor és a kormány tevékenységét, a döntések előkészítését.

A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója az általános politikai koordinációért felelős miniszter, tehát Rogán Antal rendelkezése szerint gyakorolja majd az irányítási jogokat. Munkáját a Miniszterelnöki Kabinetiroda segíti, részletes feladat- és hatáskörét a kormány rendeletben állapítja majd meg. A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója a kormányfő által meghatározott mértékű illetményre lesz jogosult. A nemzetbiztonsági főtanácsadó irányítja majd Rogán Antal minisztériumban a nemzetbiztonsági főtanácsadói kabinetet és titkárságot, a Nemzetbiztonsági Irodát. Nem külön miniszterelnöki, de nemzetbiztonsági főtanácsadó egyébként eddig is volt, Kovács József nemzeti információs államtitkár.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kormány nevében indítványozta a javaslat kivételes eljárásban történő tárgyalását azért, hogy február 27-én, kedden azt már el is fogadhassa az Országgyűlés. Vasárnap Orbán Viktor külön tárgyalt Rogán Antallal, Orbán Balázzsal és Dömötör Csabával. 

Kapcsolódó
444: Tiborcz cégének budavári luxusingatlanában tartott szűk körű találkozót Orbán Viktor
A lap szerint Rogán Antallal, Dömötör Csabával és Orbán Balázzsal találkozott a kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik