Belföld

Elég szabad kezet, államtitkári fizetést kapnak Orbán stratégiai tanácsadói

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A különleges testület két tagja már egyébként is államtitkár.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn közölte, hogy  Stratégiai Tanácsadó Testületet hoz létre Orbán Viktor. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent erről a kormányhatározat, amely pontosítja az elvárásokat.

A testület áttekinti a kormányzás egyes területeit. Megvizsgálja az állami, különösen a kormányzati működés szuverenitási, társadalmi, gazdasági, biztonsági, kulturális és egyéb kockázatokkal szembeni ellenálló képességét, e tárgykörben javaslatokat tesz.

Munkája közben meghallgathatja a tárgykör felelős minisztereit, a miniszterek irányítása, felügyelete alá tartozó szervek vezetőit, háttéranyagokat kérhet kormányzati szervektől. Az elnök a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs, aki maga is testület tagja. Rajta kívül a kormányfő még legalább 5 főt kérhet fel.

A tagok megbízatása visszavonásáig tart. Tevékenységükért az államtitkári illetménnyel azonos tiszteletdíjra, államtitkári szintű, kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosultak, de ezekről le is mondhatnak.

Az üléseket, szükség szerint, az elnök hívja össze. A testület működési szabályairól maga dönt. A működésével összefüggő szakmai előkészítő, és adminisztratív feladatok ellátásáról Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodáján titkárság gondoskodik, amit Orbán Balázs irányít, ő jelöli ki a testület titkárát is.

Az Orbán Viktor által aláírt határozat mától hatályos, egyetlen név sem szerepel benne, de kiderült, a kormányfő már hétfőn felkért hat tagot:

  • Bakondi Györgyöt, saját belbiztonsági főtanácsadóját,
  • Kovács Árpádot, az ÁSZ, a Költségvetési Tanács volt elnökét,
  • Kovács József nemzeti információs államtitkárt,
  • Maróth Miklóst, saját tanácsadóját,
  • Papp Károly polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárt,
  • Stumpf István alkotmányjogászt, egykori miniszterét.

Noha a törvény elfogadtatása a kormánynak nagyon sürgős volt, arról, ki lesz Orbán Viktor külön nemzetbiztonsági főtanácsadója egyelőre nincs hír. A kormányé, Kovács József most mindenesetre az új testület tagja lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik