Belföld

Rendkívüli taggyűlést hívott össze a Kétfarkú Kutya Párt estére, maradásra bírnák Kovács Gergelyéket

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Döme Zsuzsa és Kovács Gergely joggal érezte azt, hogy nincs mögöttük kellő támogatottság, érthető a lemondásuk. Innen kell őket visszahozni este 8-kor egy erős, egységes döntéssel

– nyilatkozta a 24.hu-nak Nagy Dávid, a Kétfarkú Kutya Párt újpesti polgármesterjelöltje, a párt operatív igazgatója azt követően, hogy a párt két társelnöke vasárnap lemondott posztjáról. A döntés előzménye az volt, hogy viták robbantak ki a pártban Kovács XII. kerületi indulásával kapcsolatban. Kovács Gergely hegyvidéki polgármesterjelöltként részt vett volna az ellenzéki pártok előválasztásán, de a tagság ezt nem támogatta. Ezért Kovács bejelentette, hogy mégsem indul a polgármesteri posztért, majd az is kiszivárgott, hogy az elmérgesedő belső vita nyomán Dömével, a IX. kerület alpolgármesterével együtt lemondtak a társelnöki pozícióról, mondván, a tagság másképp képzeli el a párt jövőjét, mint ők.

Nagy kérdésünkre elmondta, hogy a Kovács tervéről szóló szavazáson

45-en vettek részt, és ugyanannyi igen és nem szavazat mellett 9 tartózkodás volt. 

Nagy Dávid szerint nem arról van szó, hogy ne hallgatnának a vezetőkre, inkább arról, hogy még mindig nincs egyetértés abban, hogy az MKKP párt vagy civil szervezet. „Ez nemcsak a mi fejünkben, hanem a választók fejében is keveredik” – mondta. Szerinte ugyanakkor a Kutya Párt arra hivatott, hogy a Fidesznek és az ellenzéknek is a kihívója legyen.

Nagy szerint a XII. kerületi vitával kapcsolatban azt nem tisztázták,

hogyha van egy olyan lehetőség, hogy alkudozás nélkül Gergő kifut a pályára, és legyőzheti az ellenzéket, majd a testület többségét is mi adhatnák, akkor a gyakorlatban nincs összefogás. Máshol ez nem fog menni, de a XII. kerületben Gergő ennyire erős.

Kovács előzőleg arról írt, hogy az előválasztás nyomán lett volna esély arra, hogy ő legyen a polgármesterjelölt, és a testület felé is a Kutya Párt jelöltjei adják (értelemszerűen ennek megfelelő előválasztási, majd választási eredmény esetén).

A döntés mögött Nagy szerint sok kibeszéletlen dolog van, „elszúrtuk, és Gergőék joggal érezték azt, hogy nincs mögöttük bizalom. Ezért hívtuk össze a tagság felével a ma esti ülést”. Nagy Dávid elmondása szerint Kovácsék is elmennek a megbeszélésre.

Varga Jennifer / 24.hu Kovács Gergely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által szervezett „békemeneten” 2021. október 23-án.

Nagy beszélt arról is, hogy bár könnyű Kovácsék döntését sértettségnek látni, szerinte nem erről van szó.

Ez arról szólt, hogy nem tudunk úgy kampányolni, ha nincs egység. Szoros szavazás volt, de egy ilyen ügy nem lehet szoros a szavazás, különben ott landolunk, ahol a Momentum és az LMP. Bízom abban, hogy ezt mindenki megértette.

A vasárnapi történésekkel kapcsolatban kerestük a párt két vezetőjét, de egyelőre Kovácsot és Dömét sem értük el. Hívtuk a párt EP-lista vezetőjét, ám Le Marietta nem akart nyilatkozni. Egyelőre a lista második és harmadik helyezettjét, Törley Katalint és Juhász Veronikát is hiába kerestük, de amint reagálnak, frissítjük a cikket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik