Belföld

Nemet mondtak a Tamási Áron iskola fenntartóváltására, nem lesz tandíj sem

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Nemet mondanak az illetékes önkormányztok a  XII. kerületi Tamás Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartóváltására – közölte Fonti Krisztina alpolgármester a közösségi médiában kedden este, miután az önkormányzat nevében egyeztetésre hívta a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselőit az iskola jövőjével kapcsolatban. Az önkormányzatok eszerint közösen az alábbi közös álláspontra jutottak:

  • Nem támogatnak olyan megoldást, ami hátrányosan érintheti a hegyvidéki családokat és a német nemzetiséget.
  • A német nemzetiségi tanulóktól, a hegyvidéki családoktól a jövőben sem szedhető tandíj.
  • Az iskola ingatlana önkormányzati tulajdon és az is marad.

Mint ismert, a Gábor Dénes Egyetem (korábban főiskola)   a múlt héten tájékoztatta az érintett szülőket arról, hogy az iskola átkerülne az egyetem fenntartása alá.

A hírek szerint emiatt havi 100-150 ezres tandíjra lehetett számítani az eddig állami fenntartású német nemzetiségi iskolában.

A szülőknek szétküldött levélben az állt, hogy a Gábor Dénes Egyetem magánintézmény, 2023 óta egyetem, alapvető profilja az IT-képzés, és 2024 végére tervezik elkészíteni a tantestület bevonásával a pedagógiai programjukat. Ez szerintük „módszertani, tartalmi megújulást, az infrastruktúra megújulását” jelentette volna.

A Hegyvidéki Önkormányzat és a kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetői ma egyeztettek a Tamási tervezett fenntartóváltása ügyében.

Kapcsolódó
Állami iskola fenntartását venné át a Gábor Dénes Egyetem a XII. kerületben, 100-150 ezres tandíjra lehet számítani
Elvileg sem a jelenleg itt tanulóknak, sem 2024. szeptemberében iskolát kezdőknek nem kell fizetniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik