Belföld

Állami iskola fenntartását venné át a Gábor Dénes Egyetem a XII. kerületben, 100-150 ezres tandíjra lehet számítani

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

A Gábor Dénes Egyetem a 2024/25. tanév kezdetétől átvenné az államtól a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium fenntartói jogát – értesült a 24.hu egy szülőtől. A hírről a Telex és a Népszava is beszámolt, miután a szülők már egy tájékoztató levelet is kaptak. Ebben a többi között arról írnak, hogy a Gábor Dénes Egyetem magánintézmény, 2023 óta egyetem, alapvető profilja az IT képzés. 2024. év végére tervezik elkészíteni a tantestület bevonásával a pedagógia programjukat, mely „módszertani, tartalmi megújulást, az infrastruktúra megújulását jelentené”.

A levél szerint az iskola fizetős lesz majd, de sem a jelenleg itt tanulóknak, sem 2024. szeptemberében iskolát kezdőknek nem kell fizetniük.

Hozzátették: az iskola a 2025. szeptemberétől felvett diákok esetén fizetős lesz (kedvezmény járhat szociális háttér és tanulmányi eredmények alapján), „egyelőre csak egy irányár, de amire számítani lehet: 100-150e Ft/hó.” Az eljárás állítólag a jövő héten indul el, az indulástól kezdve 15 napjuk van a szülőknek, tanároknak kérdéseket feltenni és véleményt formálni, valamint egyértelműen kinyilvánítani, hogy támogatják a fenntartóváltást, vagy sem.

Kerestük a XII. kerületi önkormányzatot azzal kapcsolatban, hogy mi a kerület vezetésének álláspontja az ügyben. A válaszból kiderült, hogy Fonti Krisztina alpolgármester, a kormánypárt polgármesterjelöltje ott volt tegnap a szülői választmányi ülésen, fel is szólalt, és Facebook oldalán egy bejegyzés tett közzé a történtekkel kapcsolatban.

Ajánlatot kapott az iskola, hogy állami, tankerületi intézményből egyetemi gyakorló iskolává válhat a Gábor Dénes Egyetem mellett. Ez volt a tegnapi szülői választmányi ülés témája. A szülői fórumra elmentem és elmondtam, hogy a családok és a pedagógusok által kialakított álláspontot fogjuk képviselni az ügyben

– írta Fonti. Az alpolgármester egy hozzászólásában még azt is megjegyezte, hogy az ingatlan önkormányzati tulajdonú és az is marad majd.

Kerestük az egyetemet is kérdéseinkkel, amennyiben választ kapunk ezekre, frissítjük cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik