Belföld

Milliárdos kártérítést ítéltek meg a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Szerdán milliárdos kártérítést ítélt meg a bíróság a Hableány-tragédiában elhunytak hozzátartozóinak – írja a hvg.hu.

A perben 78-an jelentettek be kárigényt, összesen 4,3 milliárd forintos értékben, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak. Van, aki ötmilliót, és van, aki 80 milliót kap. A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek a hatalmas összeget 15 napon belül kell megfizetnie.

A bíró szerint emberi léptékkel ki nem fejezhető tragédiáról van szó.

A bíró az ítélet indoklásában külön kitért arra, hogy a Vikinget képviselő ügyvédek állították: a Hableánynak valójában úgynevezett kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigyn előtt. Ugyanakkor a bíró szerint abszurd, hogy a Viking méretének mindössze negyvenedével bíró Hableánynak kellett volna a baleset előtt kitérnie a Sigyn elől.

Feltéve, de nem megengedve, hogy a Hableánynak lett volna kitérési kötelezettsége, az sem alap a nagy hajónak arra, hogy úgy hajózzon, mintha nem lenne előtte egy kisebb hajó, és azt legázolja

– magyarázta a bíró, aki azt is hozzátette viszont, hogy

a Hableány hajózásra alkalmatlan állapotban hajózott ki a baleset éjszakáján.

Szeptemberben első fokon öt és fél év fogházra ítélte a bíróság a Viking Sigyn kapitányát vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetés vétségében. Az ukrán állampolgárságú 68 éves Jurij C.-t vízi közlekedés gondtalan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek a bíróság.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött, és maga alá gyűrte a Hableány sétahajót, amely elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27-en meghaltak a balesetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik