Belföld

Dunai hajóbaleset: Öt és fél év fogházra ítélték a Viking Sigyn kapitányát

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

Öt és fél év fogházra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Hableány katasztrófáját okozó Viking Sigyn kapitányát.Az ukrán. Jurij C.-t halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségében mondták ki bűnösnek.

A Hableány sétahajó 2019. május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast továbbra is eltűntként tartanak nyilván.

Kapcsolódó

A Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányával szemben 2019 novemberében emelt vádat az ügyészség vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége és segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt, és kilenc évet kértek rá előkészítő ülésen történő beismerés esetére. A férfi tagadta a bűnösségét az eljárás során, és az utolsó szó jogán sajnálkozását fejezte ki a történtekért.

A HVG tudósítása szerint az mondta, hogy nagyon nehéz a lelke, amikor felidézi azt a szörnyű tragédiát, amit a Hableány sétahajó legázolása jelentett. Felemlegette, hogy a baleset rengeteg ártatlan áldozat életét követelte, súlyos következményeket jelentett az áldozatok családjainak, hozzátartozóinak is.

Egy percre sem hagynak nyugodni a szörnyű tragédiával kapcsolatos emlékek, nem tudok miattuk éjszaka aludni, és úgy gondolom, hogy ez életem végéig elkísér.Végtelenül sajnálom a történteket, ezt a szörnyű balesetet, amely ilyen tragédiát okozott. Mélyen együtt érzek az áldozatokkal és a hozzátartozóikkal is. Végtelenül sajnálom, hogy ez a tragédia megtörtént

– mondta tolmácsán keresztül a Viking Sigyn kapitánya. Az MTI azt írta, hogy a segítségnyújtás elmulasztását végül nem állapította meg a bíróság.

Frissítünk!

A Fővárosi Főügyészség későbbi közleményében azt írta, hogy az ügyészség fellebbezett az ítélet ellen a részfelmentés és a kapitány büntetésének súlyosítása miatt.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség álláspontja szerint a férfi bűnösségét 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt is meg kell állapítani, és fogház helyett börtönbüntetést kell kiszabni rá. Az ügyészség szerint a járművezetéstől eltiltás tartamát is emelni kell.

Az ügyészség arra is indítványt tett, hogy tartóztassák le Jurij C.-t, de ezt a bíróság elutasította,, és fenntartotta a férfi bűnügyi felügyeletét. Az ügyészség ez ellen a döntés ellen is fellebbezett.

Kapcsolódó
„Elvesztettem a családomat, megfelelő büntetést a kapitánynak" - szívszaggatóak a koreai túlélők vallomásai
Az asszony három szerettét vesztette el a balesetben, és az ő nagynénjét keresik még eltűntként. A meghallgatott tanúk közül valamennyien elvesztették valamelyik családtagjukat a Dunai hajóbalesetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik