Élő Belföld

Megválasztották Sulyok Tamást köztársasági elnöknek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
  • Orbán Viktor napirend előtti felszólalásával kezdődik az Országgyűlés mai ülése.
  • A képviselők szavaznak Novák Katalin köztársasági elnök lemondó nyilatkozatáról.
  • A Parlamentben a pedofilbotrányba belebukott államfő ötperces időtartamban fel is szólalhat, de nem tudni, hogy él-e ezzel a lehetőséggel.
  • Zárószavazás lesz a Svéd Királyságnak a NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről.
  • Megválasztották Sulyok Tamást új köztársasági elnöknek.

Elmondták, miért nem adhatják ki a kegyelmi ügy adatait Varga Judit volt minisztériumából

“Bármennyire is szeretném megvédeni a munkatársaimat, én sem tehetem meg, hogy kegyelmi ügyben személyes adatokról beszámoljak” – ezt mondta a parlamentben Répássy Róbert, igazságügyi államtitkár. “És valószínűleg ezt a jövőben sem fogom tudni megtenni, láttam képviselői kérdéseket, láttam közérdekű adatigényléseket, továbbra is a törvény szerint fogunk eljárni, ami megadható, azt meg fogjuk adni, de amit a törvény nem tesz lehetővé, azt nem fogjuk tudni a rendelkezésre bocsátani”. Répássy a momentumos Lőcsei Lajos kérdésére válaszolt.

Ez a kérdés a legutóbbi kormányinfón is szóba került, Gulyás Gergely akkor azt mondta, tudja a választ, de nem fogja elárulni.

(via hvg.hu)

Felfüggesztették az MSZP-s Gurmai Zita mentelmi jogát

138 igen, 52 nem szavazattal felfüggesztette a parlament az MSZP-s Gurmai Zita mentelmi jogát hétfőn.

Gurmai mentelmi jogának ügye egy két évvel ezelőtti esetre nyúlik vissza: a Polt Péter vezette ügyészség szerint Gurmai 2022. februárjában ugyanis erőszakosan lépett fel az Iványi Gábor egyesületénél intézkedő NAV-os dolgozókkal szemben.

Gurmai szerint ő azonban bűncselekményt nem követett el. A kérdésben megosztott volt a mentelmi ügyekkel foglalkozó bizottság: hárman támogatták a felfüggesztést, hárman nem. Ezért szavazott végül a parlament.

Mohos Márton / 24.hu

Már a T. Házban van Sulyok Tamás, zajlik a titkos szavazás az új államfőről

Délután 5 óra előtt megjelent a parlament páholyában Sulyok Tamás, alkotmánybíró, akit a Fidesz-KDNP jelöl köztársasági elnöknek. Mellette a páholyban ott volt két korábbi államfő is: Áder János és Schmitt Pál is.

Mohos Márton / 24.hu

A parlamenti képviselők valamivel délután 5 óra után kezdték el, a közel egy órán tartó titkos szavazást, amelynek a végeredménye 6 óra után várható. Miután a jelöléshez a képviselők legalább ötödének, azaz legalább 40 ajánlásra lett volna szükség, így csak Sulyok Tamásról lehet szavazni érvényesen.

Novák Katalin lemondását szintén hétfőn délután fogadták el. Sulyok Tamás beiktatásáig a köztársasági elnöki teendőket Kövér László látja el.

Videón, ahogy a kormánypárti képviselők nem állnak fel Alekszej Navalnij emlékére

Az rtl.hu felvételén látható, ahogy a Fidesz-KDNP, illetve a Mi Hazánk politikusai nem állnak fel arra a néma, egyperces megemlékezésre, amelyre Tordai Bence, párbeszédes képviselő kérte a magyar honatyákat Alekszej Navalnij halála miatt. A rövid megemlékezés végén Tordai azt mondta: “Nagyon sajnálom, hogy a szuverén Fidesz-KDNP frakciónak Putyin zsoldjában állva nem sikerült kifejezni a tiszteletét Navalnij emléke előtt. Ez szégyen az ön fejükre.”

Orbán Viktor később azt mondta Navalnijról: soviniszta politikusoknak nem jár tisztelet a magyar parlamentben.

Orosz Anna: Nincs lezárva a kegyelmi ügy

A Momentum képviselője azzal kezdte felszólalását, hogy távolról sincs lezárva a kegyelmi ügy. Megjegyezte, hogy Novák Katalinnak és Varga Juditnak azért kellett lemondania, azért küldték el őket, mert lebuktak, és nem azért, amit tettek.  Orosz Anna szerint a kegyelmi ügy szereplői ezer szállal kötődnek a Fideszhez, külön megemlítette, hogy Balog Zoltán az Orbán- család legközelebbi bizalmasa. Ki kezdeményezte a kegyelmi ügyet valójában K. Endre esetében? – kérdezte Orosz.

„2011 óta tudják, mi folyik Bicskén” – mondta. „És 2016-ban nem Önök miatt indult újra a vizsgálat, hanem azért, mert az akkor 18 éves Szabolcs a vonat elé vetette magát a bicskei állomáson.” Hozzátette: „Ha Önökön múlik, akkor a pedofil igazgató továbbra is kínozza a gyerekeket.” Az ellenzéki politikus szerint „Önöktől kell megvédeni a gyerekeket”, a kormány pedig továbbra is magyarázattal tartozik és bocsánatkéréssel.

Mohos Márton / 24.hu

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár annyit reagált: miért nem beszél Orosz Anna Fekete- Győr András elítéléséről? Ezután arról beszélt az államtitkár, hogy a baloldal milyen gyermekvédelmi intézkedéseket nem szavazott meg.

Államtitkár: Az államfő semleges hatalmat jelent

Répássy Róbert a jobbikos Brenner Koloman felszólalására azt válaszolta: “az államfő semleges hatalmat jelent” Magyarországon. Hogy ez így alakult, annak a rendszerváltás környékén van a gyökere. Ezután arról beszélt Répássy, hogy a Kúria és elnöke szuverén, és Magyar Péterrel „Varga Judit volt férjével nem foglalkozunk”. Hozzátette: a jobboldalon a hibáknak is vannak következményei, baloldalon a bűnöknek sincs.

Brenner korábban tébolynak és cinizmusnak nevezte a Jobbik képviselője, hogy Varga Zs. András, a Kúria elnöke eltüntette a Kúria lapját, ahol megjelent K. Endre kegyelmi ügye.

Novák Előd: Vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását!

Novák Előd, a Mi Hazánk politikus azt mondta a napirend előtt felszólalásában, hogy ők továbbra is elutasítják a svédek NATO csatlakozását. „Egyedül a Mi Hazánk szorgalmazza a vétót a harmadik világháborúhoz vezető úton.” Novák szerint Ukrajna támogatásával együtt ez is nemzetárulás a kormány részéről. „Ha számít valamit az adott szó, vétózzuk meg Svédország NATO-csatlakozását!” – mondta.

Menczer Tamás külügyi államtitkár azt mondta, „néha, amikor hallgatom önt, mintha Márki-Zay Pétert hallanám. Szerteágazó felszólalásában akkora sületlenségek voltak, hogy az elképesztő.” Az államtitkár szerint Ukrajna ügyében Novák félreérti őket: ők békét és béketárgyalásokat akarnak.

Orbán Navalnijról: Sovinisztának nem jár tisztelet a magyar parlamentben

Orbán Viktor viszonválaszában először a nemrég börtönben elhunyt orosz ellenzéki politikusról, Alekszej Navalnijról beszélt: „Sovinisztáknak nem jár tisztelet a magyar parlamentben”, kezdte a kormányfő, majd megjegyezte, hogy Navalnij a grúz-orosz háború idején „a grúzokat patkánynak nevezte”. „Egyébként nyugodjon békében” – fogalmazott.

Navalnij tiszteletére előzőleg Tordai Bence (Párbeszéd) vezényelt egyperces néma megemlékezést, de a Fidesz és a Mi Hazánk képviselői nem álltak fel.

Aztán arról beszélt a kormányfő Ungár Péternek válaszolva, hogy a gyermekvédelemben dolgozók bérét korábban a Fidesz-KDNP kormány emelte, majd hozzátette: „A béreknek nincs összefüggése a pedofil bűncselekményekkel.”

A bicskei gyermekotthon vezetőjéről azt mondta Orbán: „A pedofil bűnelkövetőt mi küldtük börtönbe. Nekünk azért kellett őt börtönbe zárnunk, mert önök nem zárták.” Orbán azt mondta, az elítélt igazgató ellen 2011-ben indult nyomozás, de eredetileg a baloldal nevezte ki V. Jánost, majd utána 20 évig hagyták pozícióban. Orbán leszögezte: Novák Katalin K. Endrének (V. János helyettesének) adott kegyelme nem volt helyes, a pedofiloknak nincs kegyelem.

A miniszterelnök előtt Kocsis Máté fideszes frakcióvezető szólalt fel. Ő azt mondta, a baloldal nem szavazott meg több gyermekvédelmi törvényt, ráadásul V. Jánost 1990-ben nevezte ki Demszky Gábor. „Önöknek volt az embere 20 évig.” A baloldalon ugyanakkor nincs következménye semminek, Kocsis megemlítette Varju László és Fekete-Győr András elítélését, és hogy nem mondtak le a mandátumukról.

Mohos Márton / 24.hu

Gyurcsány: Orbán az első pedofilbarát miniszterelnök

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke arról beszélt, hogy „vannak dolgok, amiktől minden egészséges ember undorodik. Ilyen, ha egy felnőtt férfi egy ártatlan gyerek bugyijában turkál.ö Ezután kijelentette, hogy:

itt ül velünk szemben Magyarország első pedofilbarát miniszterelnöke.

Az ellenzéki politikus felrótta a kormánynak, hogy senki nem kért bocsánatot a bicskei gyerekektől. „Hol a bűnbánat?” – kérdezte Gyurcsány, aki többször idézte a Bibliát. Hozzátette: „Mostantól másképp néznek magukra az emberek: undorodva. (…) Önök elfogytak.”

Mohos Márton / 24.hu

Simicskó István öltözködési tanácsokkal állt elő

A KDNP-s Simicskó István arról beszélt, hogy szomorúan látta, hogy Bedő Dávid egy pólóban ment be az ülésre. A Momentum frakcióvezetője ugyanis egy „Ki a valódi felelős?” feliratú pólóban szólal fel a kegyelmi ügyre utalva. Simicskó ezután bírálta az ellenzéket, amiért tiszteletlen hangot ütöttek meg a miniszterelnökkel.

Szerinte eredményes tárgyalásokat folytattak a svédekkel, aminek köszönhetően jönnek az új Gripenek.

Tóth Bertalan: Kupeckedés, amit a kormány művelt a svéd NATO-csatlakozás kapcsán

Tóth Bertalan (MSZP) szerint romokban van a szociális ellátórendszer, illetve a gazdaság, valamint morális válságban van az ország. Csökkent a foglalkoztatottság, növekedett a munkanélküliség, visszaesett a fogyasztás, az egészségügy pedig romokban – sorolta a további válságjeleket.

A politikus szerint a súlyos erkölcsi állapotot jelképezi, hogy a kormány szerint nem az a baj, hogy pedofil bűncselekmények történtek egy gyermekotthonban, hanem az, hogy ez kiderült. Nehezményezte, hogy Orbán Viktor hibának minősítette a kegyelmi döntést, ez súlyos bűn szerinte. – Nem véletlenül mondják most önökre, hogy „pedofidesz” – jelentette ki, kifejtve, hogy nincs ember, aki elhinni, hogy a kegyelmi ügyben nem Orbán Viktor döntött, hiszen „mindent a Karmelitából irányítanak”.

Amit a kormány a svéd NATO-csatlakozás kapcsán művelt, az nem diplomácia és érdekérvényesítés, hanem kupeckedés.

Toroczkai: a kormány a globális nagytőke támogatója

Toroczkai László (Mi Hazánk) szerint a kormány nem folytat nemzeti gazdaságpolitikát, mert háromszoros támogatást adtak a globális tőkének a 2010 előtti időkhöz képest. Az ukrajnai mézet sem engednék be – mondta a politikus, aki szerint számos olyan terület van, ahol az Orbán-kormány mást mond, mint amit közben tesz. A bicskei ügyben is a képmutató rendszerre derült fény – vélekedett.

Spanyolországban 460, Magyarországon 6-700 forintos egy liter üzemanyag – közölte Toroczkai, aki szerint a jövedéki adóból származó bevételeket, amit a magyar emberektől elvesznek, odaadják a kormányközeli szervezetknek, mint amilyen a Matthias Corvinus Collegium.

Közölte, a négy Gripen vadászgépet sem csak úgy kapjuk, a svéd NATO-csatlakozás ellentételezéseként, hanem keményen fizetünk érte, és erről is kellene beszélni. Bábjátéknak nevezte, amit a Fidesz-frakció és a kormány művelt a csatlakozási huzavona során. Majd arról beszélt, hogy a Covid elleni védőoltások kapcsán szeretne vizsgálatot.

Mohos Márton / 24.hu

A Jobbik támogatja a gyermekvédelmi törvény szigorítását

Lukács László György (Jobbik) a közvetlen köztársasági-elnökválasztás mellett érvelt, szerinte az államfői pozíció tekintélye annyira erodálódott a kegyelmi ügy miatt, hogy ezt csak ezen a módon lehet korrigálni. Abban mindannyian egyetértenek, hogy Novák Katalinnak le kellett mondania – jelentette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gyermekvédelmi törvény szigorítását a Jobbik támogatja, mert sok a tennivaló e téren, de a szakmai szervezeteikkel közösen kell döntéseket hozni.

A politikus a magyar munkahelyek védelme érdekében is szólt, amit szerinte a keletről beáramló vendégmunkások tömege veszélyeztet.

Bedő: Miniszterelnök úr, kérjen bocsánatot

Bedő Dávid a Momentum képviselője is a kegyelmi ügyről, illetve Orbán felelősségéről beszélt. Szerinte a kormányfő és Rogán Antal jóváhagyása nélkül még egy semmitmondó közlemény sem jelenhet meg a közmédiában, ehhez képest hogyan fordulhatott elő, hogy kegyelmet adnak egy pedofil bűncselekményben érintett embernek. A politikus szerint ebben a gusztustalan ügyben egy sor fideszes potentát és döntéshozó volt érintett, és „magát családbarátnak hazudja a kormány”. Szerinte Orbán Viktor maga helyett belökte a busz elé Novák Katalint és Varga Juditot. Ő is nehezményezte, hogy a kormányfő nem kért bocsánatot az áldozatoktól. – Maguknak a gyermekvédelem egy üres frázis – jelentette ki Bedő, aki szerint kamukonzultációra, homofób kampányokra költenek miközben valódi változásra nincs esély.

Ma sem fog felelősséget vállalni miniszterelnök úr, de annyit tegyen meg, hogy bocsánatot kér, ha már a maga kormánya adott kegyelmet – zárta felszólalását Bedő Dávid frakcióvezető.

Mohos Márton / 24.hu

Tordai Bence a bicskei pedofilügyről beszélt, amikor elvették tőle a szót

– Orbán vaskosakat hazudott – kezdte beszédét a Párbeszéd politikusa, Tordai Bence, aki ez után arra kérte az Országgyűlést, hogy egy perces csenddel emlékezzenek meg Alekszej Navalnij haláláról. A kormánypárti képviselők ülve maradtak, az ellenzékiek állva fejezték ki tiszteletüket, amit az ellenzéki politikus szégyennek nevezett.

Tordai ezután a „Fidesz pedofilbotrányáról” beszélt, és hiányolta, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők, illetve a kormány tagjai nem kértek bocsánatot a bicskei gyermekotthonban történt visszaélések áldozataitól.

A képviselő szerint nem hihető, hogy a kegyelmi döntésről a miniszterelnök előzetesen nem tudott – ennél a pontnál Kövér László házelnök elvette a szót Tordaitól.

Mohos Márton / 24.hu

Kérem képviselőtársaimat, a mai napon szavazzák meg a NATO-tagságról szóló határozatot

– mondta Orbán, majd áttért az ukrajnai háborúra, mint arra az okra, hogy miért van szükség a légvédelem erősítésére. A pusztítás felfoghatatlan – tette hozzá, és kijelentette, hogy Magyarország a háború kezdete óta segíti Ukrajnát és részt vesz az újjáépítésben is.

Magyarország a háború évfordulóján azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget, és erre szólítja fel a „háborúpárti” nyugati országokat is.

Mohos Márton / 24.hu

Svéd NATO-tagság: a vitáink rendezésébe többen is megpróbáltak kívülről beavatkozni

Magyarország szuverén ország, nem engedi, hogy diktáljanak neki – jelentette ki Orbán, mire valaki bekiabált a háttérből, hogy „Putyin”. A miniszterelnököt ez nem zavarta meg, így beszédét azzal folytatta, hogy a minap Budapesten járt a svéd kormányfő. Ugyan különbözőek vagyunk, de megértőek vagyunk egymás felé – jellemezte a svéd-magyar kapcsolatokat Orbán Viktor.

Magyarország légvédelmi és légitámadó képességét svéd gépek biztosítják, az eddig szerződést meghosszabbítjuk, és még veszünk hozzá négy új gépet, amellyel az ország a határainkon kívül is képes lesz NATO-feladatok ellátására.

Kapcsolódó

Magyarország erős, ezért átmeneti zavar nélkül kell megoldani az államfő-váltást

Ezt úgy tudják megtenni, ha az új elnököt haladéktalanul megválasztják – folytatta Orbán.

Sulyok Tamás vitathatatlan tekintély, az Alkotmánybíróság döntései pedig az utóbbi években találkoztak a jogászok és az emberek akaratával, ezért Magyarországnak most ilyen köztársasági elnökre van szüksége. Megválasztásához a kormányfő kéri a parlamenti pártok támogatását.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik