Belföld

Kiskora óta pszichés problémákkal küzdött, de beszámítható B. Bertold, aki többször is nyakon szúrta az osztálytársát a Hunfalvyban

BRFK
BRFK

Hétfőn az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken annak a 19 éves B. Bertoldnak a büntetőpere, aki 2020 októberében többször is nyakon szúrta az osztálytársát a Budapest I. kerületében lévő, a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban.

A Fővárosi Törvényszék tájékoztatása szerint az emberölési kísérlettel vádolt férfi nem ismerte el a bűnösségét, nem kívánt vallomást tenni, és nem mondott le a tárgyalás jogáról sem. A bíróság ezt követően helyt adott a védői indítványnak, és zárt tárgyalást rendelt el.

A vádihatóság szerint már gyermekkorától kezdve pszichés természetű problémák miatt kezelték a fiatalt, akinek a szociális beilleszkedése egyre jobban megnehezült az idő előrehaladtával. És a tanulótársai is távolságot tartottak tőle a szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

Iskolatársai előtt többször is tett rasszista jellegű, valamint szélsőséges eszmékkel való azonosulást tükröző kijelentéseket, továbbá előfordult olyan is, hogy megbotránkoztató, illetve erőszakos jellegű cselekményekről beszélt az iskolatársai előtt, vagy a mobiltelefonján ilyen tartalmakat mutatott nekik.

A fiú emellett egészségügyi okokból adódóan, tanulási nehézségekkel is küzdött. A vád szerint másfél évvel ezelőtt elhatározta, hogy embert fog ölni, és ezzel a szándékkal a lakásukban magához vett egy kalapácsot, két darab kést, valamint egy ollót.

Kapcsolódó
Hosszasan készülhetett tettére a budai középiskolában késelő fiú, letartóztatták
A bíróság szerint pszichés problémái vannak, ezért az IMEI-ben kell végrehajtani a kényszerintézkedést.

Az élet kioltására alkalmas eszközöket betette a hátizsákjába és azután azokat már mindig magánál tartotta, azok minden nap nála voltak az iskolában is. A fiú október első napjaiban már többször tett olyan kijelentéseket a tanulótársai előtt, hogy gyilkos akar lenni és van már pár ember, akit meg akar ölni.

Az ominózus nap az egyik óra előtti szünetben a hátizsákjából elővette az egyik kést és az ollót, majd azokat a ruházatába rejtette. Ezután odalépett három csoporttársához azzal a kérdéssel, hogy volt-e házi feladat, majd előkapta a háta mögül a kést, és azzal az egyik fiúra támadt, és többször is nyak-és fejtájékon  szúrta. A támadást követően a fiú eldobta a kést, majd elhagyta a tantermet és a folyosón várakozott. Az áldozat egyik iskolatársa azonnal értesítette a mentőket, akik kórházba vitték a sérültet.

A megkéselt fiú nyolc napon belüli könnyű sérüléseket szenvedett, de az erőbehatások száma és nagysága miatt meg akár tragédiával is végződhetett volna a késes támadás. A vádirat szerint B. Bertold beszámítható, és nem szenvedett olyan kóros elmeállapotban, amely kizárta vagy korlátozta volna őt abban, hogy tette társadalomra veszélyes
következményeit felismerje és annak megfelelően cselekedjen. Az ügyészség fegyházbüntetést kért az emberölési kísérlettel vádolt férfire.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik