Belföld

Maffiás példát hozott Pesty László, miért félti Magyar Pétert

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
95 százalékban ért egyet Varga Judit volt férjével, aki szerinte azonban nála többet kockáztatott.

A Telexnek az ősfideszes dokumentumfilmes, a gerilla.hu alapítója az mondja, 95 százalékban Magyar Péter mellett áll. Pesty László a maradék 5 százalékban sincs ellene, csak úgy véli, Varga Judit volt férje nála többet kockáztatott, amikor a kegyelmi ügy kirobbanása óta sorra szállt bele Rogán Antalba, Tiborcz Istvánba, Orbán Viktorba.

Szerinte más a helyzetük, ő továbbra is védettebbnek érzi magát, noha mindketten a Fidesz megtisztulásáért bírálják a NER-t. 

Némelyek meg tudnának fojtani egy kanál vízben, de olyan múltam van a pártban, és annyit tettem, hogy egyszerűen bizarr lenne hozzám nyúlni. Én a préri szabad farkasa vagyok, ennek van némi szabadságvonzata, »ja, a Pesty?« mondják, és végül mindig legyintenek. Petit viszont féltem egy kicsit. Ő nagyon aktívan tagja volt a mechanizmusnak. A Cosa Nostrában és a ‘Ndranghetában pedig ott van az omertà, a hallgatás törvénye, annak a megszegését nem szeretik, és többnyire csúnyán honorálják. Ez súlyosabb következményeket vonhat maga után.

Mivel Magyar Péter kilépett ebből a belső körből, „könnyebb lesz őt bántani, mint engem”. Őt „elég kockázatos baszogatni”, mert mögötte van egy profi online csapat, egy webes „gigahálózat, az internet összes technológiája”, ami egy támadás miatt „felélénkülhet”.

Pesty László úgy látja, Magyar Péter „kockázatos helyzetben van”, ezért felekezetre, pártállásra tekintet nélkül szolidaritást kell vele vállalni. Szerinte abban, ő volt az első fecske, hogy hithű jobboldaliként elkezdte bírálni a NER-t, de Magyar a második fecske, és nem kizárt, hogy lesz harmadik, negyedik, ötödik fecske.

Akár Péter, akár én felvillantunk ügyeket, azokat mély kussolás követi a társadalom részéről. Visszhangtalanok. Ezt én nagyon sérelmezem, és talán Péter is. Nem azért nehéz harcolni, mert felülről tartanánk a retorziótól, hanem azért, mert a társadalom kussol.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként a 2019-es Fidesz-kongresszuson tizenegyedik parancsolatként fogalmazta meg elvárásait híveinek.

A politikában szükség van a tizenegyedik parancsolatra. Ez úgy hangzik: ne mondj rosszat a fideszes társadról!

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a hvg.hu-nak cáfolta, hogy barátja lett volna valaha Magyar Péter, akinek állításairól Szabó Tímea (Párbeszéd) a főnökét kérdezte. A kormányfő nem szokott reagálni írásbeli választ igénylő kérdésekre, de valakinek felelnie kell arra, mit gondol Magyar Péter azon állításáról, hogy az ország „pár család kezében van”. A képviselő később a Facebook-oldalán arról írt, hogy Magyar Pétert nem kell hirtelen megszeretni, de mostani kiállása nagyon fontos, mert az Orbán–Rogán-rendszer még sokáig marad, ha azt a kormánypártokon belülről nem kezdik el lebontani.

 

Kapcsolódó
Pesty László: Nem igaz, hogy egy fideszes csak akkor őszinte, ha részeg
Lölő klánozott Tusványoson, és ősfideszes létére azt mondta: „A kirakatban lopunk, csalunk, zsarolunk... hazudunk, kompromittálva egy történelmi eszmét, förtelem.” Azóta áll a bál a Fideszben. Vagy nem áll. Nagyinterjú azzal, aki látta Lenint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik